"Vi behöver personal för att kunna ge vård"

Norran rapporterar den 28 april om en debatt i regionfullmäktige: "Sjukvården ska möta befolkningsökningen". Artikeln avslöjar bristande insikt om hur verkligheten ser ut i primärvården.

Anställda slår larm om arbetssituationen på Ursvikens hälsocentral.

Anställda slår larm om arbetssituationen på Ursvikens hälsocentral.

Foto: isabell Höjman/TT

Insändare2021-05-09 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill därför ta tillfället i akt att informera Peter Olofsson och hans politikerkollegor om situationen på Ursvikens hälsocentral. Under 2020 har vi gått igenom besparingar, omorganisation, pandemi, omplacering av personal, en facklig konflikt som beskrivits i Uppdrag granskning samt flera chefsbyten. Vi har inte på långa vägar kunnat ge den vård vi önskar till våra patienter med kroniska sjukdomar och bara genomfört ett fåtal "Västerbottens hälsoundersökningar".

I Norrans artikel pekas Ursvikens hälsocentral ut som en av dem som kommer att påverkas mest av inflyttningen till Northvolt, men det sker redan nu. Vi har tagit hundratals covidprover på tillresta medarbetare och tar regelbundet hand om dem som skadar sig eller blir sjuka under sin vistelse här. I februari drabbades batterifabriken av ett stort covidutbrott, och i den vevan insjuknade även hälften av personalen på hälsocentralen. Peter Olofsson hoppas att behovet av sjukvård är relativt litet, eftersom inflyttningen främst rör människor i arbetsför ålder. Han tänker då inte på att människor i arbetsför ålder också är i barnafödande ålder, och att även friska barn har ganska stort sjukvårdsbehov.

Peter Olofsson säger att; vi inte kan planera utifrån en framtid, vi kan bara planera utifrån det faktiska behovet, den listning vi ser vid hälsocentralerna. Sanningen är att regionen har skyldighet att planera för framtiden eftersom man måste utbilda sin egen personal, vilket ofta tar flera år. Ursvikens hälsocentral har fina nyrenoverade lokaler och möjlighet att utöka i samma fastighet, men vi behöver personal för att kunna ge vård.

Vi har över 7 000 listade patienter och normalt sett drygt 30 anställda. Under det gångna året har snart hälften av dessa slutat av olika anledningar. Särskilt de senaste månaderna har ett flertal sagt upp sig med tydlig koppling till de organisatoriska problemen. Det finns ingen realistisk plan för att klara ens den akuta verksamheten under sommaren, och hur det kommer att se ut till hösten vågar vi inte sia om. En relativt välfungerande verksamhet med stolt och kompetent personal har under drygt ett års tid malts ner tills snart ingenting finns kvar.

Hur planerar Region Västerbotten att återuppbygga verksamheten och möta framtiden?

Personal på Ursvikens hälsocentral

Svar direkt

Goda och rättvisa villkor och en bra arbetsmiljö är en förutsättning för att personal ska trivas på sin arbetsplats. Vi socialdemokrater värnar den svenska modellen som bygger på att fack och arbetsgivare gemensamt förhandlar villkor på den lokala arbetsplatsen. Genom samverkan, arbetsplatsträffar och fackombud. För oss är det därför viktigt att beslut fattas så nära medarbetarna som möjligt.

Politikens uppdrag är att ge förutsättningar att bedriva en god personalpolitik. Senast i februari i år beslutade vi bland annat om mer pengar till primärvården. Enligt lagstiftning är vi skyldig att styra primärvården i ett vårdvalssystem, som infördes av den borgerliga regeringen. Det betyder att förutsättningar och ersättning styrs av antalet listade patienter. Ska det systemet ändras är det upp till riksdagen. I dag finns tyvärr inte politisk majoritet för en sådan förändring. 

Det sker en spännande och unik utveckling just nu med företagsetableringar och ökad inflyttning och vi ser framemot att möta utmaningen med en positiv utveckling i Skellefteå. 

Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande