Bränslepriserna ett hot mot folks vardagsliv

Skribenten menar att de höga bränslepriserna kan betyda stora samhällsförändringar.
Skribenten menar att de höga bränslepriserna kan betyda stora samhällsförändringar.

Är vi redo för de samhällsförändringar som kostnaderna kan innebära?

Insändare 19 april 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många har nog hört om de rådande bränslepriserna men långt ifrån alla förstår på vilka sinnessjuka nivåer de ligger på och att vi kommer att få se exempel på hur folks vardagsliv förändras.

Bränslepriserna har under lång tid sakta stigit uppåt. Men nu har det exploderat de senaste två åren. Detta har drabbat jättemånga som är beroende av och låsta till pendlingen till sina jobb. Jag själv tar del av detta problem genom att jag studerar tolv mil från mitt hem. I skrivande stund ligger dieselpriset på 24,47 kr/l, detta innebär att tur och retur kostar resan 587 kronor från mitt hem till min studieort med en bil som är drar normalt mycket, och denna sträcka tar endast cirka 1,6 timmar. Detta är helt sinnessjukt om man tänker att för fem år sedan låg priset på diesel och pendlade runt 13 kr/l vilket är nästan en hundraprocentig ökning av priset på fem år. Många andra länder i Europa ligger fortfarande och pendlar runt 15 kr/l. Vårt mål är att inflationen ska ligga kring två procent per år, men dessa ökningar har stigit så sjukt mycket mer att det trycker upp den generella inflationen.

Allt detta innebär att många kommer snart att hamna i djupa depressioner eller vara tvungna urbanisera och söka nytt jobb, vilket medför en stor förändring i samhället som vi inte är redo för.

Melker Lindgren


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa