Laddstationer där både bil och förare kan hämta kraft

Skribenten tycker att man bör tänka över var laddstationerna till elbilar placeras.

Skribenten tycker att man bör tänka över var laddstationerna till elbilar placeras.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-01-03 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser att Skellefteå Kraft ska ingå ett samarbete med OKQ8 om att bygga laddplatser bredvid de gamla bensinmackarna. Bra initiativ mellan ett kraftbolag och en affärskedja som måste förnya sig.

Skulle ändå vilja be övriga som tänkt sätta upp laddstolpar att tänka ett steg ytterligare. Tänk på trivseln. Det är inte speciellt roligt att ladda på en bensinmack, ett industriområde eller på en trist parkering vid en matbutik.

Det finns bra exempel på placeringar av publika laddplatser. Ett exempel är Västerbottens museum i Umeå som har laddplatser. Utmärkt att ta en vilopaus från bilkörandet under laddningen och samtidigt gå en sväng och titta på någon utställning. 

En bra idé är också att placera laddplatser vid natursköna rastplatser, vid bra restauranger och caféer samt vid utflyktsmål. Grundförutsättningen för det nya resandet är att ladda elfordonet när föraren behöver ta en välbehövlig rast. Den smarte entreprenören ser till att den rasten tillbringas där nytta förenas med nöje. En win-win-situation som alla tjänar på. 

Olof Östlund, Östra Falmark