Bra med förebyggande arbete – men glöm inte orsakerna

Jag satt på föräldramöte på en skola i Skellefteå kommun häromdagen. Man pratade om ett Skellefteå fritt från våld och hur man jobbar förebyggande i skolan. Bland annat med hjälp av våldspyramiden. Mycket bra och välbehövligt.

Skribenten resonerar kring orsakerna bakom att ungdomar, och även vuxna, brukar våld.

Skribenten resonerar kring orsakerna bakom att ungdomar, och även vuxna, brukar våld.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Insändare2024-10-05 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dock satt jag och tänkte på frånvaron av tankar om att jobba med frågeställning om varför barn (även vi vuxna i viss utsträckning) kastar ur sig kränkande kommentarer, knuffas och grubbas, river sönder saker för varandra och så vidare.

Jag tänker att det till stor del handlar om att man inte lärt sig att hantera vissa känslor. Att bli sårad, känna sig osäker, vara avundsjuk etcetera. Detta är känslor som alla vi, både vuxna och barn känner och det kräver ganska mycket av en själv att förstå dem och att bearbeta dem. Frånvaron av den förmågan tror jag är en väldigt stor grund till att vi hamnar i konflikt av olika slag. 

Många vuxna har inte heller lärt sig att hantera dem och det kan resultera i situationer som många säkert kan relatera till, som exempelvis infekterade relationer med ex-partners eller kollegor.

Jag skulle önska att skolvärlden, där ju faktiskt våra barn spenderar större delen av sin tid, kunde komplettera oss föräldrar med att prata om det här. Det känns i min värld viktigare än att lära sig när Gustav Vasa föddes och dog.

Moa Möller Ragnarsson