Bra att huvudlösa regler rättas till

Insändarskribenten gilla vissa av Transportstyrelsens förslag om A-traktorer.

Insändarskribenten gilla vissa av Transportstyrelsens förslag om A-traktorer.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Insändare2022-11-04 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har då Transportstyrelsen tänkt klart när det gäller regler om A-traktorer. Nu verkar man ju vilja rätta till en del regler som varit huvudlösa. Vinterdäck och bilbälte föreslås ska införas. Det borde väl varit självklart redan tidigare. 

Att det förekommer trimning är ju inte konstigt. Pröva kör i 30 km/h från Byske till Skellefteå så får man en resa som aldrig verkar ta slut. Höj hastigheten till 45 som gäller även för mopedbilarna. Tillåt baksäte och givetvis bilbälte även där. 

Vad som också är jättemärkligt är att ingen (inte ens polisen) pratar om att triangeln som visar långsamtgående fordon är i det närmaste osynlig i mörker. Har flera gånger överraskats av A-traktorer i mörker. Kommer man i 100-110 på E4 med halvljus så ser man skylten alldeles för sent. Den borde vara försedd med belysning. Det finns ungdomar som själva fixat det och blivit bötfällda av polisen. Då kan man verkligen prata om skandal. 

Skickade en fråga till transportstyrelsen angående detta med triangeln och fick till svar att det var någon EU-regel som gjorde det omöjligt att ändra skylten. Skulle det vara omöjligt för Sverige att ha en egen A-traktor skylt med belysning? Knappast. Men då krävs det kanske en utredning som tar tre år. Synlighet i mörker borde väl vara prio ett. 

Slutligen en fråga till alla som irriterar sig på A-traktorer: Har ni aldrig varit unga?

Pancho 54