Blommor och choklad viktigare än jämställdhet?

Så har det då varit internationella kvinnodagen igen. Det är den dagen varje år som vi får veta hur lång tid det kommer att ta innan kvinnor och män har jämställda löner. Beskedet idag är 100 år.

Blommor i all ära, men jämställdhet är viktigare, tycker skribenten.

Blommor i all ära, men jämställdhet är viktigare, tycker skribenten.

Foto: Rikard W Larsson

Insändare2024-03-19 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På denna dag kan det säkert också gå att kränga lite blommor och choklad, men det vete sjutton vad det är vi ska fira. Fortfarande finns den infantila teorin om att kvinnor inte ska vara lika högt stående i hierarkierna som männen är. Det sägs ju givetvis inte, men det demonstreras praktiskt inom alla samhällets områden.

Nyss kunde jag läsa att tioåriga flickor lägger hundratals kronor på antirynkkrämer! Så släpper vi våra unga i kapitalisternas/influerarnas klor. Det ska vi då inte fira. Unga flickor får hitta sina förebilder på Tiktok och Instagram där olyckliga, självsvältande kändisbarn exploaterar sig själva för att slippa utbilda sig och arbeta med något samhällsnyttigt. Det ska vi inte heller fira.

Detta är säkert inte vad du vill höra idag då grattis och "hurra för att vi är kvinnor" oreflekterat framförs. Jag tycker att det sätt vi hanterar denna dag på faktiskt stöttar kvinnoförtryck, numera i något lägre grad från könet män än från de som vill tjäna pengar på oss.
Nuvarande politik är säkert mycket nöjd med det. Ungefär lika nöjd som när vi pratar bensinpriser istället för den krympande demokratin i vårt land.

Mitt förslag är att vi kvinnor blir modigare i det lilla och stora. Skriv och kommentera artiklar och insändare, ring P1, argumentera för ett fördjupat samtal i alla sammanhang, engagera dig politiskt. Kliv fram.

Och du, kom ihåg att behandla männen som jämlikar. Bara det!