Vi behöver språkkunskaper – men var finns utbildningen?

Om några månader står jag inför att välja gymnasium. Men något jag finner tråkigt är att det humanistiska programmet inte finns här i Skellefteå. Närmaste skola med programmet är i Luleå och Umeå; vilket gör viljan att gå humanistiska inte lika stor.

Skellefteå globaliseras, men ändå saknar vi en humanistisk gymnasielinje påpekar skribenten.

Skellefteå globaliseras, men ändå saknar vi en humanistisk gymnasielinje påpekar skribenten.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Insändare2021-05-24 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förr fanns programmet här i Skellefteå, men inte i dag. Något som jag tycker är underligt då Skellefteå är en stad i utveckling och har planer att expandera inom de kommande åren. Människor kommer från flera olika länder för att arbeta här, nationaliteterna i Skellefteå ökar och vi behöver många människor som är flerspråkiga i samhället.

Världen i dag har ett behov av språkkunniga människor; folk som inte bara kan olika språk utan också kan uttrycka sig, formulera sig och som vet hur språken är uppbyggda. Även på internet behövs detta, särskilt då vi allt mer globaliserar oss och har kontakt med människor världen runt. Arbete, familj eller fritid; det är viktigt att man kan språk och kommunikation.

Detta tror jag kan leda till ett allt mer demokratiskt samhälle och vi kan bli mer diplomatiska med våra medmänniskor, då vi kan lyssna och kommunicera med varandra. Var är då det humanistiska programmet i Skellefteå? Skulle gladligen vilja höra ett svar.

Blivande gymnasieelev

Svar direkt

Skellefteå har under vissa perioder erbjudit humanistiska programmet eller inriktning på program som har kurser från humanistisk utbildning. I gymnasiereformen GY11 fick programmet en ny karaktär och vi startade upp det i Skellefteå. Tyvärr minskade intresset från ungdomar för humanistiska programmet och vi hade därför små undervisningsgrupper på det programmet. Beslut togs 2018 att inte längre erbjuda programmet på grund av för få sökande. Detta var inte bara ett lokalt fenomen utan även ett nationellt.

Skellefteå ger i dag bra möjligheter för elever som går högskoleförberedande program att läsa humanistiska kurser på samhällsvetenskapliga- eller estetiska programmet. Som du skriver så är Skellefteå i en expansionsfas som bara sett sin början och därför arbetar vi på att skapa förutsättningar för en gymnasieutbildning som är av internationell karaktär. En utbildning för både ungdomar som vuxit upp här eller kommer flyttande till oss i Skellefteå.

Erik Burstrand, avdelningschef gymnasiet, Skellefteå kommun