Blir valresultatet en väg framåt – eller bakåt?

Nu har vi röstat och fått ett resultat av våra val. Det blir nog en ny inriktning på hur samhället ska styras nu kan man tro.

Insändare 21 september 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ska flera partier försöka enas och det kan nog bli lite jobbigt eftersom rätt olika politiska inriktningar ska försöka hitta en gemensam väg framåt. Eller blir det bakåt? 

Kan nog bli besvärligt att hitta en gemensam väg när man betänker de olika partiernas historiska förankring. Blir det liberalt eller konservativt? Hur blir det till exempel med kriminalpolitiken, bara för att ta ett exempel? Är lösningen enbart strängare straff? Bör man inte också se mer hur man kan förebygga brott redan från unga år? Vilka värden får en ung människa i dag och varifrån hämtar vi den hjälp en ungdom får i sin värdering? 

Tror nog att det hade en viss betydelse att vi, från den äldre generationen, fick en del av vår uppfostran redan i tidiga skolåldern. Vi hade ju alltid en kort morgonandakt i skolan, på väggarna satt tavlor med tio Guds bud där vi läste kloka ord och de flesta gick i söndagsskola där vi också fick veta att vi skulle vara snälla med varandra. Låter det gammaldags? Ja kanske, men tror ändå att vi borde tänka efter ibland om varifrån vi får våra värderingar om hur vi bör leva för att samsas om det samhälle vi ska leva i. 

Visst fick vi lite dåligt samvete ibland när vi gjort något dumt och det tror jag var nyttigt, vi tänkte ju efter vad vi gjort som inte var bra. Om vi gjorde något bra då blev vi glada och stolta, det behöver vi också. Alltså: Ajabaja om vi gör fel och Hejaheja om vi gör rätt.

Goda miljöer där vi får goda tankar om vad som är gott har betydelse för inflytande på vårt handlande mot varandra. Vi bör redan tidigt i hem och verksamheter att söka värden som får oss att tänka efter hur vi bör leva med varandra. Gud som haver barnen kär se till mig som liten är

Ove Vikdahl


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa