Vaccinering: "Har nog aldrig tidigare haft så hög puls"

Jag vill uppmana alla som ännu inte fått sin första spruta mot covid-19 att innan vaccineringen läsa på om både vanliga biverkningar och sådana biverkningar som du bör söka läkare för.

Skribenten uppmanar alla att läsa på om vaccinets biverkningar.

Skribenten uppmanar alla att läsa på om vaccinets biverkningar.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Insändare2021-05-17 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kanske du inte vet vilket vaccin du kommer att få, men ge dig då tid att läsa om de vaccin som vi använder i Sverige i dag, allra helst om du liksom jag är allergiker. Själv fick jag Modernas vaccin. Kände inget förrän nio timmar efter att jag fått sprutan. Då får jag ett fem kronor stort rött märke på armen, blir yr, illamående och får en förskräcklig hjärtklappning. Har nog aldrig tidigare haft så hög puls. Stupar i säng. Somnar direkt och sover elva timmar i sträck, något som aldrig händer i vanliga fall. Mår aningen bättre på morgonen, men redan efter ett par timmar börjar allt om igen med förnyad styrka. 

Mår verkligen pyton, men värst är hjärtklappningen. Börjar undra hur länge mitt hjärta ska palla för den höga takten. Tredje dagen orkar jag börja googla. Läser Modernas egen bipacksedel, där det står: "Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta vaccin". Ja, det är så dags det – tänker jag. I samma bipacksedel läser jag att man omedelbart ska uppsöka läkare om man får något av följande tecken och symptom på en allergisk reaktion: svimfärdig eller yrsel, förändringar av hjärtrytm med mera.

I dag, 14 dagar efter första sprutan, vet jag fortfarande inte om jag vågar ta spruta nummer två. Men en sak vet jag, jag kommer omedelbart att ringa 112 om samma hjärtrusning uppstår. Och jag kan i alla fall glädja mig åt att ha fått ett vaccin, som redan nu efter första dosen, verkar ha gett mig ett 92-procentigt skydd mot allvarlig covid-19. Hur länge detta skydd räcker är det dock ingen som kan svara på, men det verkar ju expertisen inte kunna svara på även om man tagit båda sprutorna. 

Efterklok

Fotnot: Region Västerbotten har givits möjlighet att besvara insändaren, men har avböjt.