Billigare med höjda löner än ungdomar på glid

Skribenten tycker att lönerna i barnomsorg och skola behöver höjas rejält.

Skribenten tycker att lönerna i barnomsorg och skola behöver höjas rejält.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-10-12 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är nog allmänt känt att det är för stora barngrupper i barnomsorg och skola. Det är mycket olyckligt, då det har sammanfallit med att föräldrar har mindre tid med barnen när båda arbetar utanför hemmet. Nu blir det därför personalens uppgift att skapa tid att lära barnen etik och moral eller som vi också kallar de lite ”folkvett” som inte föräldrarna har tid med. Det är till och med dubbelt olyckligt eftersom barnen under de första åren också skall lära sig både självförtroende och självkänsla.

De flesta av oss 40-talister hade en mamma hemma som kunde svara på frågor som vi ofta genast fick svar på. Jag hörde nyss om en kvinna som ville beställa tid för föräldrasamtal med barnen, men det fungerade inte för barnen hade inga frågor just då.

Nu faller ansvaret på barnomsorg och skola, eftersom föräldrarna inte har tid. Att arbeta med barn är faktiskt de viktigaste arbetsuppgifterna man kan ha i livet. Därför är det både beklagligt och märkligt att lönen är förhållandevis låg. 

Mera personal och högre löner behövs både i barnomsorg och skola för att både höja status och tillfredsställelse i arbetet. Detta gäller särskilt högstadiet då ungdomarna kommer i puberteten och detta ställer extra krav på personalen.

Det kostar givetvis en hel del men hur mycket det än kostar är det ändå billigare än med ungdomar som kommer på glid och skapar mänskliga tragedier.