”Vad har förvaltningen emot biblioteken?”

Kultur- och fritidsförvaltningen beslöt att helt stänga biblioteken på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Hade förvaltningen känt till bibliotekslagen borde den inte gjort det.

Skribenten tycker att kultur- och fritidsförvaltningens beslut att stänga biblioteken var märkligt.

Skribenten tycker att kultur- och fritidsförvaltningens beslut att stänga biblioteken var märkligt.

Foto: Pär Lindström

Insändare2021-02-01 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att Folkhälsomyndigheten tagit tillbaka sitt beslut har biblioteken öppnat, men med mycket begränsade tider. Ett underligt beslut då det givetvis riskerar att öka trängseln.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att antalet samtidiga besökare ska begränsas till en person per tio kvadratmeter. Vilket har lett till att förvaltningen anser att Stadsbiblioteket med sina 1 900 kvadratmeter endast kan ha 30 samtidiga besökare. Och det mest besynnerliga: biblioteken har helt stängt ”meröppet” – det vill säga att man med speciellt passerkort kan komma in på biblioteket även när det är stängt och därmed har full kontroll på när det är säkert att gå in.

Vad har förvaltningen emot biblioteken?

Robert Knutsson, Ursviken

Svar direkt

”Att felaktigt gå ut med information att biblioteken ska vara stängda är mycket allvarligt och får stora konsekvenser för människors åsikts- och yttrandefrihet”, sa Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening – och jag instämmer helt.

Sent fredag den 18 december släppte regeringen och Folkhälsomyndigheten nya restriktioner för att bromsa smittspridningen och bibliotek nämndes i uppräkningen av ”icke-nödvändiga” verksamheter som rekommenderades att stänga. Kort senare ändrade man sig och hänvisade till bristande samordning när bibliotek diskret togs bort från listan.

Förvirringen ledde till att flera av landets bibliotek, däribland Skellefteås, stängdes fysiskt dagarna kring jul och nyår. Med stängda biblioteksrum är det svårt att uppfylla kraven i bibliotekslagen. I Skellefteå stängdes aldrig biblioteksverksamheten utan användare hänvisades till det digitala biblioteket samt tjänster som ”bibblan direkt” och ”takeaway”. Så snart det kom ett klargörande återgick vi skyndsamt till att på ett smittsäkert sätt öppna igen. I början av januari öppnade Stadsbiblioteket och Campusbiblioteket och nu ett par veckor senare är samtliga bibliotek öppna, även tjänsten ”meröppet” är tillgänglig.

Vi har begränsat antal samtidiga besökare utifrån det enskilda bibliotekets möjligheter för besökare och personal att kunna hålla avstånd och undvika trängsel. Om vi utgår från pandemilagen skulle fler samtidiga besökare tillåtas än den begränsning som satts. Vår ansvarsfulla riskbedömning är att de flesta besökare vistas på begränsade ytor i biblioteket, kring reservationshyllorna, återlämning- och utlåning samt publika datorer vilket medför att det är svårt att hålla avstånd och undvika trängsel.

Mikke Ejrevi, avdelningschef kultur- och bibliotek, Skellefteå kommun