Biblioteket – Läslusten avtar när kön är för lång

Skribenten tycker att biblioteken bör återinföra avgiften för böcker som inte lämnas tillbaka i tid.
Skribenten tycker att biblioteken bör återinföra avgiften för böcker som inte lämnas tillbaka i tid.

Insändare 25 januari 2021 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du som har låneböcker hemma samlar damm, kanske har lånetiden gått ut för länge sedan. Jag tycker man borde fundera på att återinföra böter vid för sen återlämning. För oss som köar har det blivit en ordentlig förlängning av väntetiderna sedan man tog bort böterna.

Om man ska vänta flera månader på varje bok, känns det nästan som både förväntan och läslust avtar, och det är väl den senare som biblioteken ska försöka bygga upp. Ibland kan det stå upp emot 40 personer i kö och då kommer de aldrig få tillgång till boken under det här året. Då återstår bokhandeln.

Lässugen

Svar direkt

Väntetiden på populära böcker i fysisk form kan bli lång. Bibliotekets bedömning är att den inte blivit nämnvärt längre sedan avgifterna slopades. Under fjolåret har dock vissa aviserade böcker stått lite längre än vanligt då bibliotekens öppettider och bemanning påverkats av både covidrestriktioner och sjukdom.

Inom biblioteket gör vi vårt bästa för att våra låntagare så snabbt som möjligt ska få tillgång till den bok de önskar läsa. Oftast köper vi in fler fysiska exemplar av titlar där många står i kö, men alltid efter en avvägning utifrån såväl ekonomisk som ekologisk hållbarhet. Enligt vår digitala strategi hänvisar vi också till de digitala exemplaren som är tillgängliga dygnet runt och helt utan väntetid. I dag är det exempelvis 17 titlar där fler än 20 personer står i kö på de fysiska böckerna. Hela 14 av dessa finns att låna som e-bok.

Bibliotekets grundidé är att dela resurser, det innebär att det kan bli viss väntan då alla inte kan ha tillgång till allt fysiskt material hela tiden. Är lässuget för stort för att kunna vänta tycker jag att man kan välja e-boken eller att stötta den lokala bokhandeln. Båda gör mig glad.

Mikke Ejrevi, avdelningschef kultur och bibliotek, Skellefteå kommun

Ämnen du kan följa