Behovsprövat barnbidrag skulle vara förödande

En bättre skattepolitik kring förmögenhet är en bättre lösning.

Skribenten menar att barnbidraget är viktigt, bland annat för att lära barn att ta hand om pengar.

Skribenten menar att barnbidraget är viktigt, bland annat för att lära barn att ta hand om pengar.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2023-05-16 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare i Norran den 11 maj, "Dags att behovspröva barnbidraget".  Om regeringen i dagsläget skulle besluta att behovspröva barnbidraget skulle det vara förödande för mångas ekonomi. Beroende på hur det görs. 

Om man behovsprövar och sätter gränsen högt så att det bara träffar de rikaste, skulle det kunna fungera. Men om inkomstgränsen hamnar på mer normala nivåer, eller än värre på samma nivå som gränsen för bostadsbidraget är idag, så skulle det få svåra konsekvenser. 

Med hög inflation, instabila elpriser och höjda räntekostnader är det inte tid att plocka bort barnbidraget för familjer med normala inkomster. Utgifterna har skenat senaste året och barnfamiljerna drabbas hårt. Barnbidraget är ett välkommet och ibland nödvändigt bidrag även för de med vanliga jobb och inkomster.

Utgifterna när man har barn är många, och har höjts markant senaste året. Alla har inte stora marginaler, även om man har jobb och fasta inkomster.  Enligt Swedbank ligger kostnaden att ha ett barn för föräldrarna, från födsel till sin 18-års dag, på 1 813 000 kr. Med barnbidrag/studiebidrag blir den kostnaden istället 1 240 000. 

När barnen blir större, så använder många föräldrar barnbidraget/studiebidraget till att lära barnen/ungdomarna att ta hand om pengar och sin egen ekonomi. Man lär barnen om vikten av sparande, de får ta ansvar för klädinköp, fritidsintressen och så vidare. De får en övning inför vuxenlivet. Utan barnbidraget skulle den viktiga delen försvinna för många unga. 

Vill man komma åt de rika i landet, så vore en bättre skattepolitik kring förmögenhet något att bita i. Titta hellre på skatt kring förmögenhet samt skatt av ordentligt höga inkomster, istället för att plocka bort ett viktigt bidrag för barnfamiljer och ungdomar.