Behoven inte tillgodosedda – kaos i deras boenden

Trots den goda viljan hos personalen finns inte grundläggande behov tillgodosedda. Jag skriver om de som vi borde värna om allra mest, våra nära och kära på gruppboende i Skellefteå kommun.

Vi borde värna bättre om dem som bor på gruppboendena, menar skribenten.

Vi borde värna bättre om dem som bor på gruppboendena, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-03-18 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta är extra tydligt nu när de boende befinner sig i sin lägenhet, alla dagar i veckan. De intar alla sina måltider ensamma. Personal delar endast ut medicin från den boendes medicinskåp, vilket tar några minuter. På den så kallade hemmadagen ska all skötsel av lägenheten utföras, inklusive tvätten. 

Hur många timmar ägnar vi åt hemmet med städning, tvätt och matlagning? De boende har cirka fyra timmar i veckan. Det tydliggör varför det under övriga dagar i veckan kan vara kaos i deras boenden; sopor, disk, gammal mat på borden, nedsmutsade toaletter med mera.

Enligt mig är detta tragiskt. Då spelar det ingen roll att det upprättas handlingsplaner, när boendemiljön inte främjar till detta. Många blir överviktiga av passivitet när inga övriga engagemang bidrar till en mer hälsosam livsstil. Unga fina människor som med hjälp av LSS-lagen borde få så mycket mer av omsorg, tid och uppmuntran. Mycket mer tid än fyra timmar i veckan. 

God man

Svar direkt

Det är inte okej om en person som har beslut om gruppbostad eller servicebostad har en boendesituation såsom den beskrivs i insändaren. Det stöd som individen har rätt till enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), ska vi utforma för att stärka personen till ett självständigt liv. Det handlar om att stötta och hjälpa personen med sådant som hen inte klarar av själv, helst genom att göra det tillsammans, sida vid sida. 

För att individen ska få utrymme att växa behöver hen få träna och utmanas till att göra nya saker i lagom dos. Varje individ har en kontaktpersonal och tillsammans lägger de upp en plan som beskriver vad som är viktigt för personen, så vi kan ge rätt stöd i rätt tid. De ska även tillsammans följa upp hur det fungerar och om individen får det stöd hen behöver. Pandemin är dock en tuff utmaning för de flesta av oss, och kanske särskilt för de personer som vi ger stöd till. Den ökade isoleringen gör inte gott för hälsan. Och när man tillbringar mer tid i hemmet blir det fortare stökigt och smutsigt.

Så jag ber dig som skrivit insändaren att uppmana antingen individen själv eller anhörig/närstående att höra av sig direkt till ansvarig chef. För att kunna samtala om hur behoven ser ut just nu och hur vi kan förändra/förbättra stödet. Att ge rätt stöd utifrån individens behov och beslut är vår ambition och skyldighet.

Åsa Israelsson, avdelningschef stöd och service, Skellefteå kommun