Behåll Norrvalla som en friidrottsarena

Alltsedan fotboll på seniornivå gick från gräsplaner till konstgräs, har jag ibland tänkt på hur länge huvudarenan på Norrvalla skulle få stå kvar i orört skick.

Skribenten tycker att Norrvalla ska få vara kvar som friidrottsarena.

Skribenten tycker att Norrvalla ska få vara kvar som friidrottsarena.

Foto: Ulf Johansson

Insändare2022-09-13 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svaret verkar vara på väg. Tankar finns hos fritidsnämnden att friidrotten måste maka på sig för en fullstor inomhushall (Norran 10/9). Det känns trist. Och ogenomtänkt. En redan befintlig, fullstor gräsarena med relativt rymliga läktare, borde fortsatt ses som en tillgång i en så pass stor och expansiv stad som Skellefteå. Även om den numera främst tjänar syftet som den idrott där stora gräsytor och löparbanor är ett måste. 

I dagsläget har vi visserligen inte några utövare som sticker ur på toppnivå, likt Kenneth Lundmark, Lennart Hedmark och Leif Lundmark på sin tid. Vilket i sin tur kan sporra intresset hos de yngre. Men med den nya Florahallen vintertid borde återväxten bli allt bättre. 

1977 gick SM i Skellefteå, med stjärnor som Ricky Bruch och Linda Haglund. Märkligt nog med Anderstorp som arena. Vilken i sin tur fick en kort livslängd. Om jag minns rätt, spelade mindre lämpliga markförhållanden in. Men varför inte sikta på att arrangera ett nytt SM 2027? Då skulle Norrvalla verkligen vara passande – om den får vara i fred. 

I artikeln nämns just Anderstorp på nytt som ett alternativ för friidrott – som att marken skulle vara bättre nu är förr? Men visst måste det finnas ytterligare alternativ för en fullstor bollhall? Skogsvallen är vad som kommer först i mina egna funderingar. Där finns ju redan en fullstor konstgräsplan att omgärda med tak och väggar?

 En undran med saknad från många matcher på Norrvallas gräs. Om än på en nivå som Skellefteå tyvärr inte nått upp till på senare år.

Stefan Holmberg