Vad är det för fel på Riksbanken och Finansinspektionen? Nyligen höjde Riksbanken reporäntan för att påverka inflationen. Men vad blir resultatet? Det blir inte en nedgång av inflationen. Varför? Varor och tjänster kommer inte att bli billigare, alla som har lån och driver näringsverksamhet måste höja sina priser för att inte gå i konkurs.
Om istället Myndigheterna hade ställt krav på bankerna att höja amorteringskravet på sina lån hade det gett en bättre effekt mot inflationen. Hur tänker jag då? Jo vad vill Riksbanken komma åt? De vill minska köpkraften vilket kommer att sänka inflationen. Att höja amorteringskravet gör att min och din köpkraft minskar. Bankerna kan då inte heller höja räntan som står stilla eller till och med skull kunna sänkas. En till fördel är att folk amorterar av sina lån vilket minskar lånen, vilket är en stor fördel för låntagaren.
Så vad är det för fel på Riksbanken? Själv tänkte jag testa min hypotes mot en bank, vilket jag gjorde. Dröm om min förvåning när jag presenterade tesen om att amortera mer på sina lån i stället för att myndigheterna höjer räntan. Där höll tjänstemannen på banken med mig, om att det skulle ge en positiv sänkning av inflationen. Jag i min tur ville då att han sänker min nu höjda ränta och jag lägger in mer på min amortering. Men se det går inte från bankens sida, de är styrda från flera håll att inte införa en sådan åtgärd.
Så vad är det för fel i Sverige? Och hur kommer det att sluta? Som jag ser det så slutar det inte bra, staten spär på inflation utan en tanke på befolkningen, en befolkning som kommer att bli kölhalad av den svenska staten. Är det vad vi vill?
En sak är dock viktigt att komma ihåg. Inflationen, prishöjningar, drivmedelspriser, energipriser hade redan sett dagens ljus under den socialdemokratiska regeringen samt ett krig. De som vill anklaga den nya regeringen bör tänka en gång till. Till slut har alla politiska partier har skuld i det som händer oss idag.