Bedrövligt byggt i nya kulturhuset

Skellefteå kommun svarar på kritiken om en smal passage i kulturhuset.

Skellefteå kommun svarar på kritiken om en smal passage i kulturhuset.

Foto: Gerth Hedberg

Insändare2022-01-28 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Enligt Norran den 14 januari får den som inte längre anses lämplig för sin befattning som vd för Sara kulturhus 220 000 kronor mer än villkoret i sitt anställningsavtal. 

Här ett förslag på en annan åtgärd som borde vara angelägen att åtgärda. Min fru och jag besökte kulturhuset den 6 januari för att se Musikanternas uttåg. Hon är sedan något år beroende av rullstol för att kunna ta sig fram i allmänna lokaler. Men i trängseln vid ankomsten försökte hon ta sig upp själv till rad 10 som var den där vi hade lyckats få våra biljetter. 

En vänlig man erbjöd sig se till att rullstolen kom upp via hiss. Han hade dock lämnat den utanför en trång sluss med två dörrar, båda så smala att rullstolen måste fällas ihop och lyftas igenom. I pausen valde hon av den anledningen att stanna kvar. Efter föreställningen tog hon sig på nytt till fots ut till hissen. Därefter kunde jag äntligen hjälpa henne vidare. 

För oss är det obegripligt varför de som ritat och byggt lokalen åstadkommit en så smal in- och utgång på övre planet. Kan extra medel avsättas för att bli av med en icke önskvärd chef, bör det även gå att bli av med detta missfoster till passage. Även vid brandtillbud skulle den kunna bli en direkt dödsfälla. 

Stefan Holmberg, Östra Falmark

Svar direkt

Vi kan förstå er frustration. Den dubbeldörren är inte tänkt att nyttjas av besökare som använder rullstol. Det verkar ha varit olyckliga omständigheter som orsakade denna tråkiga situation.

Vid bokning ska rullstolsburna gäster hänvisas till parkett första raden. Vi kan bara beklaga om det har brustit vid bokningen.

I sammanhanget kan nämnas att det har nyligen startat en ombyggnad för fler rullstolsplatser i Scen 1. Där kommer det att bli totalt sex rullstolsplatser.

Fredrik Nilsson, fastighetschef Skellefteå kommun