"Bättre undervisning i skolan kan rädda liv"

Information och utbildning i diabetes typ 1 skulle kunna rädda liv, menar skribenten.

Information och utbildning i diabetes typ 1 skulle kunna rädda liv, menar skribenten.

Foto: Erik Nylander/TT

Insändare2021-12-29 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur mycket undervisning har du fått om diabetes typ 1? Inte så mycket kan jag gissa. I skolan får man absolut ingen information om diabetes trots att det är en av de största folksjukdomarna i Sverige. Det är cirka 50 000 människor i Sverige som har diabetes typ 1 och majoriteten av dem debuterar sin sjukdom i skolåldern. Bättre undervisning i skolan kan rädda liv!

Utan att tänka på det har du minst en person i din närhet med diabetes. Vet du vad du ska göra om denna person tappar medvetande? Det är sådana kunskaper som är avgörande för personer med diabetes. Själva sjukdomen diabetes i sig är inte livshotande utan det är de höga topparna och låga dalarna i blodsockret som kan bli farligt – och nej, du kan inte känna av lågt blodsocker om du inte har diabetes. Det är speciellt de låga dalarna som kan göra att man svimmar. 

Många har ingen som helst idé om hur man ska behandla en person med diabetes. Att veta det kan vara skillnaden mellan liv och död. För själva behandlingen, om man gör rätt, är inte så svår. Så varför finns ingen utbildning, kurs eller inslag av det här i någon form av undervisning i skolan?

Att få information om sjukdomen gör också att man lättare kan uppmärksamma symtomen på någon som har diabetes. Sjukdomen är lätt att diagnostisera med ett stick i fingret, men det är många som inte känner till symtomen eller vad de ska hålla utkik på. Detta kan göra att vissa hinner bli allvarligt sjuka – och mycket sjukare än de behöver, vilket kan göra att upplevelsen leder till ett trauma. 

Så med information kan man hjälpa många – men varför är den så svåråtkomlig?

Anonym