Bättre bygga ut stamnätet än att satsa på kärnkraften

Just nu är elpriserna otroligt höga i södra Sverige. Moderaterna, Sverigedemokraterna och de andra borgerliga partierna vill lägga 400 miljarder på att bygga ut kärnkraften men varför lägger man inte pengarna på att bygga ut stamnätet?

Skribenten menar att en utbyggnad av stamnätet är bättre än att bygga kärnkraftverk.

Skribenten menar att en utbyggnad av stamnätet är bättre än att bygga kärnkraftverk.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-05-18 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför borde vi bygga ut stamnätet? Stamnätet i Sverige är 60 år gammalt och på grund av att vi har ett så gammalt stamnät kan vi inte exportera el mellan norr och söder. Nu när vi har massa nedlagda kärnkraftsreaktorer och kriget i Ukraina gjort att vi inte kan importera rysk gas så blir efterfrågan av el mycket större i söder. I norr har vi hela året haft ett så mycket el så vi måste exportera el till andra länder, hade vi bara haft ett fungerande stamnät i Sverige skulle vi kunnat exportera el till södra Sverige och elpriserna skulle inte vara lika höga.

Det finns ju dock de som tycker att vi inte bör bygga ut stamnätet. De tycker att vi borde lägga pengarna på kärnkraft för det är förnybar energi.

Jag tycker de har rätt på ett sätt det är bra med kärnkraften för den är förnybar dock finns det väldigt stora risker och problem med kärnkraften. Ett av dom största problemen är att det skapas radioaktiva ämnen och om det då skulle ske en olycka så får det förödande konsekvenser, det är ju bara att titta på Tjernobylolyckan där olyckan ledde till att närliggande staden Prypjat blev en spökstad men även att andra länder fick strålning på grund av regn. Ett annat problem är att avfallet är otroligt farligt och otroligt svårt att bryta ner.

Att bygga ut stamnätet är bra ekonomiskt då vattenkraft som skapar den mesta elen i norr är den billigaste gröna elen men även den mest använda förnybara energikällan och motsvarar 45 procent av Sveriges elproduktionen.