Bättre att renovera era träfönster än att köpa nytt

Skribenten sjunger träfönstrens lov och menar att det är bättre att renovera än att köpa nytt.

Skribenten sjunger träfönstrens lov och menar att det är bättre att renovera än att köpa nytt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-10-20 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sett ur ekonomiska, klimatmässiga och estetiska perspektiv är det en stor vinst att renovera träfönster istället för att byta ut dem mot nya fönster. Tillverkning av underhållsfria fönster gjorda i plast och aluminium slukar stora mängder energi och pengar. Dessa fönster går inte att renovera och har därmed en begränsad livslängd. Träfönster kan med rätt underhåll hålla i flera hundra år och de går att energieffektivisera, vilket gör att ett fönsterbyte oftast är helt onödigt. 

Träfönster visar på stor hantverksskicklighet och de innehar ett kulturhistoriskt värde, som vi i Sverige nu tyvärr håller på att utplåna i takt med att allt fler fönster slängs på sopberget. Den estetiska aspekten ska inte underskattas, då ett träfönster förhöjer en byggnads skönhet och ger ett ljusinsläpp på ett sätt som ett nytillverkat fönster inte gör.

Du som äger en fastighet som har kvar sina ursprungliga träfönster äger en skatt, se till att förvalta den! Ta ansvar både för din fastighet och för en framtida jord – renovera fönstren istället för att byta ut dem.

Du som är politiker, jobba för att människor ska ha lätt att göra rätt! Det måste vara privilegierat att renovera framför att riva ut och sätta in nytt.

Du som är snickare – visa stolthet över ditt yrke! För visst visar det på större skicklighet att renovera och anpassa det befintliga än att "blåsa ut" och sätt in nytt?

Du som människa – fall inte för trenden att byta ut! Vill du rådfråga någon så välj en expert, så som byggnadsvårdare och företag som jobbar med fönsterrenovering.

Gör en insats för klimatet, plånboken och medmänniskan genom att behålla dina träfönster.

Träfönstret