Barackbostäder – expansion utan hänsyn till invånarna

Skellefteå hade 1994 nästan 76 000 invånare. Sedan minskade befolkningen och stagnerade på ungefär 72 000. Då satte kommunledningen som mål att antalet skulle öka till 80 000 invånare år 2030.

Mitt i ett bostadskvarter i Skelleftehamn ska barackbostäder byggas.

Mitt i ett bostadskvarter i Skelleftehamn ska barackbostäder byggas.

Foto: Melker Westerberg

Insändare2021-08-30 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad syftet med ökningen skulle vara och hur den skulle gagna oss kommuninvånare var oklart. Det verkade som om det var storleken i sig som var betydelsefull. Det var även oklart hur detta befolkningsmål skulle kunna uppnås.

Det var i denna situation som en alert kommunanställd upptäckte att det nystartade företaget Northvolt sökte en kommun för etablering av en fabrik för tillverkning av batterier till elbilar och informerade kommunledningen om detta. Att sedan Skellefteå valdes och att det nu pågår ett gigantiskt industribygge i kommunen, vilket kommer att leda till ett ökat behov av arbetare och bostäder, är det säkerligen få av kommunens invånare som har något emot. Men vi kommuninvånare vill inte att denna expansion ska förstöra existerande bostadsmiljöer, såsom en del planer ser ut att göra.

Bland annat i Skelleftehamn planeras obebyggda tomter mitt i villa- och radhusområden att fyllas av barackbostäder, vilket kommer att påtagligt förändra dessa bostadsområden under de år barackerna kommer att finnas. Byggloven gäller till årsskiftet 2031/32, alltså i tio år! Långvariga provisorier tenderar ofta att permanentas. Endast de som har tomter som gränsar till baracktomterna har informerats och fått yttra sig, trots att alla vi som bor i angränsande områden berörs.

I en så utsträckt kommun som Skellefteå finns många ytor där provisoriska barackstäder kan uppföras utan att befintliga bostadsmiljöer förstörs, men det verkar som om man i kommunledningen endast tänker på expansion – utan hänsyn till oss invånare. Man undrar om kommunledningen överhuvudtaget kommer att ta notis om vad vi kommuninvånare har att anföra mot de planer som finns – de struntade ju i att en majoritet röstade emot byggandet av centrumbron och började bygga den ändå.

Erik Solbu, Skelleftehamn