När det gäller barnen är det mycket bör och borden och väldigt lite krav och måsten. Förskolebarn bör inte vara i barngrupper som är större än Skolverkets riktlinjer, men det är det inte lag på. Barnens bästa bör tas i åtanke vid beslut som rör dem, men inte heller det är det någon som egentligen kräver. Boverket har författat råd om hur miljön på förskolan ska vara utformad, men det räknas på sin höjd som rekommendationer.
Tänk då de situationer som inte omskrivs av ovan nämnda institutioner, exempelvis hur många barn det som mest bör vara per pedagog. I praktiken kan man avsiktligen placera fler barn på färre pedagoger, då det inte finns någon specificerad formulering kring detta någonstans. Det är oroande att höra när man vet vilka nedskärningar som sker inom förskolan.
Är det såhär vi vill ha det? Så länge någonting inte står i en lagbok så gäller ingenting. Rekommendationer, forskningsbaserade råd och riktlinjer är fina i teorin, men när det inte jobbas praktiskt för att efterfölja dem så är det bara ord på ett papper eller en skärm.
Under 2022 var 73 procent av de åldersindelade barngrupperna i förskolan i Skellefteå kommun större än Skolverkets riktlinjer. Vi har alltså redan en stor del av våra barn i för stora grupper och trots det håller inte budgeten för förskolan, det måste göras mer nedskärningar och besparingar. En budget som inte täcker våra barns behov måste ju kunna revideras. Det är väl inte barnen som ska täcka budgeten, utan budgeten som ska täcka barnen?