Bankerna borde skapa en Ukrainafond

Skribenten tycker att det behövs mer solidaritet med Ukraina från andra än folket och staten.

Skribenten tycker att det behövs mer solidaritet med Ukraina från andra än folket och staten.

Foto: Björn Lindgren/TT

Insändare2023-02-21 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser siffror som jag inte sett verifierade, att Sveriges banker och finansinstitut hade ett nettoöverskott under 2022 på mer än 100 miljarder svenska kronor. Dessa pengar är ju på ett eller annat sätt finansierat av svenska folket, med beskattade medel. 

Nu läser jag att vi, svenska staten, stöder Ukraina med 50 miljarder svenska kronor och mer kommer, vilket är jättebra, men nu kommer samvetsfrågan till banksektorn. Vore det inte rimligt om banksektorn stödde Ukraina med en del av sina enorma nettovinster? 

I min värld ingen tvekan. Men nu gäller ju inte solidaritet med de som har det allra svårast inte den del av samhället som har den bästa ekonomiska förutsättningen att hjälpa till. Man kan fråga sig varför? Det otäcka uttrycket ”tänk på dig själv och skit i andra” gäller tyvärr generellt i vårt samhälle.

Ett förslag: Banker och finansinstitut skapar en Ukrainafond som tillfälligt betalar 10 procent av sitt nettoöverskott, vilket skulle betyda att fonden ger Ukrainas folk ytterligare 10 miljarder svenska kronor för att stödja dem och även bidra till att EU slipper krig på EU-mark.

Detta skulle ju också kunna ses som ett ”vake up call” till andra som har jättestora nettoöverskott i sina verksamheter (influencers, multimiljonärer, Idrottsstjärnor med mångmiljonlöner, med flera)