Bakåtsträvande kärnkraftspolitik

Nu har regeringen, alltså Tidöpartierna, presenterat ett program för mer kärnkraft som sträcker sig till 2045.

Skribenten skriver om regeringen och dess kärnkraftpolitik.

Skribenten skriver om regeringen och dess kärnkraftpolitik.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2023-11-24 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ebba Busch var framme i rutan nyligen och meddelade att någon sorts finansiering på 400 miljarder skulle skrapas ihop för ett program som har som första anhalt 2035 och som går mot 2045 då det helst ska finnas uppåt 10 nya reaktorer för kärnkraft i Sverige. Gärna längs Norrlandskusten som L i länet har skrivit. Alternativt med några av de gamla reaktorerna reparerade och "förnyade", vilket för en tid sedan var aktuellt.

Det svänger här i kurvorna. Önskemålet var först att detta skulle ske utan statlig medfinansiering men nu vill regeringen att staten ska gå in med stöd.

Det jag vill säga är att klimatproblemen löses inte med mer kärnkraft även om vi till en del behöver mer el. Denna kopiösa energimängd som regeringen vill ha fram kommer bara att till en början öka koldioxidutsläppen genom en oerhörd industriell aktivitet med byggande och transporter som kommer att ske med icke utsläppsfria fordon. Det är många som är skeptiska till den här rusningen efter mer kärnkraft.

Men då SD och L är drivande i frågorna får det väldigt stor uppmärksamhet. L ligger i nuläget i mitten av november 2023 under riksdagsspärren men klimat- och miljöministern är ju från L så hon får ju ett kraftigt medialt utrymme. SD har egentligen en noll-politik både när det gäller utsläppsmålen och tänket när det gäller konsekvenserna av mer kärnkraft. SD vill att det ska rulla på ungefär som förut. Vi ska bara ersätta energikällorna. Enligt mig är det en farlig politik.

Kärnkraft är inte utsläppsfri även i fungerande drift. Kärnkraften släpper ut gaser som påverkar atmosfärens elektriska spänningar och även detta kan medverka till uppvärmningen av jorden.

Det forskas idag på metoder att skapa om kärnavfallet till energi och det sägs att man har fått en liten energivinst på den insats av energi som det krävs för att driva en sådan process. Men att driva detta i stor skala är långt borta. Under tiden skapas mer utbränt kärnbränsle vars avfallsfråga ännu ej är löst anser jag. Uranbrytning i Sverige är vi många som är emot så det blir till en början till att importera från länder vars uranbrytning har orsakat stora miljöproblem.