Avskaffa skolpengen till de privata friskolorna

De senaste månaderna har både politiker och skoldebattörer flitigt debatterat den svenska skolan i pressen och medierna. De har framförallt denna gång fokuserat på friskolorna och friskolesystemet.

Privata friskolor borde inte skattefinansieras med en skolpeng, anser insändarskribenten.

Privata friskolor borde inte skattefinansieras med en skolpeng, anser insändarskribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-12-19 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hänvisar här också till insändaren med rubriken ”Är de anställda nöjda med ägarna av skolan?” (Norran, 7/12). Det är ju riksdagsvalval nästa år, 2022, och valdebatten verkar redan ha börjat. 

Egentligen är det märkligt att vi fick privata friskolor i Sverige under 1990-talet. Trots att våra politiker även på den tiden hade tjatat om skolan under de flesta valrörelser, nämndes aldrig kommunaliseringen, privatiseringen eller friskolereformen i valdebatterna. Efter socialdemokraternas mycket omstridda kommunalisering av skolan i slutet av 1980-talet, var det lätt för de borgerliga att genomföra friskolereformen i början av 1990-talet.

Man kan kanske påstå att Göran Persson (S) och ”sossarna” gav en elegant passning till de borgligas (alliansens) friskolereform något senare. Allt genomfördes av dåtidens politiker bakom ryggen på väljarna och svenska folket. 

De senaste åren har det då och då dykt upp debatt om vinster i välfärden generellt på tidningarnas debatt- och insändarsidor. Det handlar då ofta i debatten om vinster inom de privata svenska friskolorna. Dessa vinster måste tillbaka in i skolverksamheten, anser många debattörer.

Problemet är ju att friskolorna skattefinansieras, via skolpengen. Problemet är just skolpengen. Kommunerna måste betala ut skolpeng till alla elever som väljer de privata friskolealternativen. Det blir givetvis i längden dyrt för kommunerna. Det uppstår dessutom en mycket märklig konkurrenssituation. 

Samtidigt som kommunerna driver egna kommunala skolor måste de ändå även understödja sina konkurrenter. Det är absolut inte logiskt. Nej, avskaffa skattefinansieringen av de privata friskolorna. 

De flesta friskolor ägs och drivs idag ofta av stora koncerner eller internationella riskkapitalbolag som strävar efter att göra vinst. Friskolorna bör kunna stå på egna ben utan att de ska behöva subventioneras via skattemedel. 

Speciellt allvarligt blir det om undervisningen dessutom bedrivs på andra språk, vanligtvis engelska, än på svenska.  Då finansieras till och med ett språkbyte med skattemedel. Ett typiskt exempel är Internationella engelska skolan/IES. Det är en så kallad ”språkbytesskola”.

Det är i och för sig inte fel om dessa skolbolag gör vinster under förutsättning att föräldrarna själva betalar för undervisningen. De får helt enkelt betala elevernas skolavgifter. Varför ska föräldrar som har barn/ungdomar i kommunala skolor med sina skattepengar också finansiera privata friskolor?

Snarast borde man införa reell och verklig konkurrens inom svensk skola. Det är nämligen bara i Sverige, inom EU, där privata friskolor skattefinansieras med en skolpeng.

C-G Pernbring          

 
 
 
 
 
 
Läs mer om