Även norra Sverige behöver skyddas

Signaturen Norrlänning menar att försvarsanslagen för norra Sverige behöver öka rejält.

Signaturen Norrlänning menar att försvarsanslagen för norra Sverige behöver öka rejält.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Insändare2024-10-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu framkommer att försvarsberedningen troligtvis inte kommer att föreslå att en Norrlandsbrigad sätts upp som det har varit diskussion om. Trots att försvarsbudgeten har dubblerats de senaste fem åren från 66 mikjarder kronor till 135 miljarder och dessutom ska öka till 185 miljarder 2030 så anser man inte att försvaret av Norrland är så viktigt utan resurserna ska satsas på den södra halvan av landet.

Här i norr har vi endast Norrbottensbrigaden (I19), Västernorrlands regemente (I21) två infanteribataljoner och en flygflottilj F21 plus hemvärn som ska som försvara mer än 50 procent av landets yta.

Här i norr behövs det minst en brigad till och helst två och ett tiotal territorial skyttebataljoner med luftvärn och ett antal lv-bataljoner med medeldistans (räckvidd 40 km) luftvärn typ (IRIS-T SLM) och en Patriot (70km) bataljon (robot 103) för att kunna skydda landsdelen om vi dessutom enligt Nato ska ha stort ansvar i försvaret av norra Finland. Dessutom bör det åter inrättas en lv-utbildningsbataljon vid I19.

Därför bör Västernorrlands regemente I 21 få i uppdrag att utöver utbildningen av redan beslutade två lokalförsvarsbataljoner även sätta upp en Norrlandsbrigad. Kostnaden för att ställa upp en brigad beräknas kosta 1-4 miljarder per år beroende på beredskapsnivå plus ett engångsanslag för materialanskaffning.

Man kan verkligen fråga sig vad försvarsanslagen används till trots att de tredubblas på tio år? De verkar inte användas till att stärka hela landets försvar utan fokus verkar vara att stärka landets södra halva.

Norrlänning