Ett importförbud skulle öka guldpriserna

Insändare 7 juli 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Att vara rik och hedrad i ett orättvist samhälle är en skam." - Konfucius 

Konfucius ord från 2 500 år sedan om rikedom i ett orättvist samhälle är tyvärr lika giltiga idag som då.

Under ledning av den amerikanska regeringen har USA och Europa nyligen sanktionerat och konfiskerat de ryska oligarkernas rikedomar.  De blev ultrarika på 1990-talet när de statliga företagen privatiserades med en liten grupp affärsmän som de främsta förmånstagarna. 

Nordiska banker baserade i de baltiska staterna Lettland och Estland blev specialister på att tvätta ryska pengar. Många hundratals miljarder dollar från Ryssland välkomnades av dessa länder, särskilt danska och svenska banker.

Oligarkerna lyckades ta tag i stora delar av den sovjetiska industrin på 1990-talet. I USA har enorma rikedomar byggts under de senaste 100 åren genom skapandet av Federal Reserve, en privat nationell bank som ägs av privata banker och som agerar för deras egen fördel. Den massiva penningskapandet har resulterat i en tillväxt av globala tillgångar från 450 biljoner dollar år 2000 till 1540 biljoner dollar år 2020. 

Både privata och statliga skulder fortsätter att växa snabbt. Men ingen ska tro att det kommer att stanna här. En stor del av skuldökningen har gått till att finansiera den snabba tillväxten i fastighetsvärden. Global statistik visar att egendom i genomsnitt har vuxit med 250 procent mellan 2000 och 2020.

USA har beslutat att förbjuda import av ryskt guld och sagt till hela G7 att följa efter. EU kommer också att överväga ett importförbud för ryskt guld. Så vad kan då detta få för konsekvenser?

Ryssland är den näst största guldproducenten i världen efter Kina. Precis som med olja, gas och många andra råvaror blir effekten högre guldpriser över tiden. Guldhandeln är internationell och de största köparna av guld är Kina och Indien. Ryssland kan därför fortsätta att sälja guld till bland andra Fjärran Östern, Mellanöstern och Sydamerika. USA:s och EU:s sanktioner mot Ryssland påverkar cirka 15 procent av världens befolkning så det finns fortfarande gott om marknader där Ryssland kan handla. 

För att komma tillbaka till guld, är det mer sannolikt att USA och G7 kommer att ha en gynnsam effekt på guld över tid med ökande efterfrågan och begränsat utbud. 

Även om guld ännu inte har nått varaktiga nya höjdpunkter i USA-dollar, har vi sett mycket högre höjder i guld mot de flesta valutor.  

C-E Simonsbacka


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa