Att lära sig tandborstning är bättre än fluorsköljning

I Region Västerbotten och i flera kommuner i Västerbotten vill man införa fluorsköljning eller flouridlackning. Orsak är att tandhälsan är sämre i Västerbotten än övriga landet. Men vad är fluor?

Bättre att borsta tänderna ordentligt än att skölja med fluor, menar insändarskribenten.

Bättre att borsta tänderna ordentligt än att skölja med fluor, menar insändarskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2024-04-06 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Naturskyddsföreningen ger rekommendationer i nio punkter om hur man ska undvika PFAS. Där ingår fluor som en produkt som har fasats ut, det är i skidvallor. 

Vad är då fluor, och hur farlig är den?  Googlar man får man svaret att det är oorganiskt fluor, under namnet natriumfluorid och det är en restprodukt vid aluminiumtillverkning. Varför skriver jag detta? Jo har sett en dokumentär som handlar om kemijättarna M3 och DuPont två företag som förgiftade en hel stad i USA. Filmen heter Dark Waters, när man sett denna film så undrar man hur bra fluor är? 

C-8 är tillverkat av människan, fluorkarbon. Om det hamnar i vattnet och man dricker är ett tecknet att tänderna får fläckar till slut blir svarta. Samman sak händer om man får för stora mängder fluor. 

Så hur bra är fluor? Går man vidare så och ser var dessa kemijättar skapade så är det PFOA som senare ingår i PFAS, ett samlingsnamn för tusentals giftiga ämnen som inte går att fasa ut, de är i princip oförstörbara. PFAS ingår i teflonpannor men även i skönhetsprodukter och finns överallt i vår vardag. 

Så åter till frågan om fluorsköljning, är det rätt väg att få en bättre tandhälsa? Våra tänder är viktigare än vad vi tror. Borde kanske vara mer upplysning än vad som är idag. Vi lever under reklamens slaveri. Varför inte göra reklam över hur man som exempel sköter sina tänder eller avstår flera kilo godis och använder tandborsten på rätt sätt. Det i stället för fluor.