Att återinföra karensdagen var dumt gjort – tänk om

Insändare 28 oktober 2021 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I all tysthet återinfördes karensdagen i sjukförsäkringen den 1 oktober. Det var dumt gjort. Härefter kommer sjuknärvaron att öka igen.
Även om pandemin är på tillbakagång, åtminstone för en tid, så kommer andra smittor i vinter. Förmodligen räddade sjukpenning från dag ett många liv därför att personal som jobbade inom vård och omsorg då kunde stanna hemma utan ekonomisk stress.

Sverige har hittills visat sig har råd med en fullvärdig sjukförsäkring. Speciellt är det viktigt för de grupper som inte kan arbeta på distans. Vi som inte kan arbeta på distans är också i majoritet, även om debatten kan få det att se ut som om de flesta kan jobba hemma. Jag vet att Kommunal hade någon skrivning om att det vore bäst om karensdagen togs bort permanent, men vart den önskan tog vägen begriper jag inte.

Om det blir en borgerligt övervikt i valet 2022 eller om det blir väldigt svåra budgetförhandlingar i höst och det blir en regeringskris igen, då kommer förslagen att dyka upp om försämrade villkor i a-kassa och sjukförsäkring. Detta är den uttalade politiska viljan från Moderaterna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna är inte riktigt med på tåget här när det gäller a-kassa och sjukförsäkring men partiet kommer ändå att vilja följa med någon grupp borgerliga partier om de ser några maktfördelar med det.

Så tänk vänligen på detta svenska folket. En debatt om sjukförsäkringens förbättrande måste upp på bordet. Och politiker – när ni ändå håller på – diskussionen om sex timmars arbetsdag måste också återkomma.

Olov Wikström, Skellefteå


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa