Återupprättelse för alla dubbelarbetande kvinnor

Man tar sig för pannan, börjar tro att Sverige blivit fördummat. I alla fall de som har makten att styra landet.

Kvinnor får ofta dra det tunga lasset både hemma och på jobbet, menar skribenten.

Kvinnor får ofta dra det tunga lasset både hemma och på jobbet, menar skribenten.

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2022-02-18 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här kommer ett förslag på en tusenlapp till de som lever på existensminimum, vilket är rena skämtet, det är alldeles för litet. Titta bara på länderna omkring oss där lägsta pensionsnivån ligger på det dubbla av vår lägsta utbetalning. Hur i friden har det kunnat bli så? Skamligt kan jag tycka, dessutom är det tyvärr större delen av kvinnor som är mest drabbade, som alltid.

Om vi går tillbaka i tiden då Socialdemokraterna ville ha ut fler kvinnor i arbetslivet, då det blev dubbelarbete för dessa med tanke på att den generationens män inte bidrog till hemarbete i samma utsträckning som idag, med påföljden att kvinnorna inte orkade jobba heltid och dra lasset både i hemmet och på jobbet. Redan där halkade kvinnan efter när det gäller pensionen. 

Vi lever fortfarande i ett alldeles för patriarkaliskt samhälle där kvinnan alltid drar det kortaste strået. Om du dessutom tar ut skilsmässa borde intjänad pension vara lagstiftad att dela på, då kvinnan är den som till större delen varit hemma med sjuka barn och inte uppnår samma pott av pensionen.

Pensionssystemet är helt galet, idag uppmanas man att spara själv i fonder för att uppnå en dräglig ålderdom. Hur har det kunnat bli så tarvligt? Vi borde kräva upprättelse för alla dubbelarbetande kvinnor som i alla åratal byggt upp landet, där dessutom barnafödandet inte tas på allvar. Man lägger ner sjukhus och låter kvinnor föda i bilen eller på gatan. Och hinner du fram i tid är det inte säkert att någon har tid att ta hand om dig på grund av för lite personal. Skulle vilja se den man som accepterade dessa villkor.

Alla dessa orättvisor, ta bara pengarna inom sporten. Dessa orimliga löner, och köp av spelare främst inom hockey och fotboll, summor som man baxnar över, skulle inte tro att man vore villig att betala miljoner för köp av en kvinna. Men i männens värld inget konstigt alls. Damerna kan ligga skadade på isen i väntan på en ambulans, medan männen redan har en ambulans på plats innan nedsläpp. Hör ni hur fånigt det låter? Tänk om man lade alla dessa pengar på sjukvård, skola och äldreomsorg istället, vilken fantastisk förändring det skulle skapa. Tänk så bra det skulle kunna bli. 

Höjda arvoden i regionstyrelsen till politiker istället för att se till att det finns friska lokaler och tillräckligt med vårdplatser rimmar väldigt illa. Ett sjukhus som har larmat om dåligt arbetsklimat i åratal, men inget händer. Mögel och för få vårdplatser till gissa vem?Jo, kvinnorna återigen. Fallskärmar hit och fallskärmar dit, till de som redan har så det räcker och blir över. Har de inget samvete?

Som världen ser ut i övrigt är man inte förvånad, se vad som blivit av vår moder jord, när det bara är vinstintressen som får råda.

Mödrarna