Återupprätta folkets makt innan det är försent

Sveriges riksdag.

Sveriges riksdag.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-05-15 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

All offentlig makt ska utgå från folket, jo pyttsan! Vi har sett det hända gång på gång, att högt uppsatta politiker kliver av från politiken och blir headhuntad av ekonomiskt starka lobbygrupper, privatfinansierade tankesmedjor och pr-byråer. Alla med målet att påverka beslutsfattare. Den makt som grundlagen säger ska utgå ifrån folket verkar i verkligheten vara intrasslad i tjänster och gentjänster med en hel yrkeskår av politiska konsulter. 

I takt med att de etablerade partierna tappar medlemmar så minskar också vanliga människors inflytande på politiken. Svensk demokrati bygger på det intresse och det engagemang som befolkningen visar för det gemensamma samhällsbygget, utan folkligt förankring överlämnas politiken till privata vinstintressen.

Svenska Dagbladets granskning, den 6 maj, av Liberalerna är väl bara en skrapning på ytan och detsamma gäller troligtvis flera politiska partier i vår demokrati. Vi låtsas att vi är ett öppet land med full insyn i den demokratiska processen, medan vi i själva verket lider av insynsbrist i slutna förhandlingar och hemliga handslag. Vilka lobbygrupper och vilka privata finansiärer som styr våra folkvalda politiker får vi aldrig reda på med nuvarande lagstiftning. 

Det verkar, i mina ögon, vara dags att revidera lagen, tvinga ut lobbygrupperna i ljuset och återupprätta folkets makt innan demokratin blott är en handelsvara som allt annat här i världen.

Ulf Larsson, Skellefteå