Jag har skickat ett brev med bilagor till samtliga partier i Skellefteå kommun angående behovet av att få åklagare placerad i Skellefteå samt även ett häkte till Skellefteå. I brevet har jag redovisat det arbete Nämndemannaföreningen utfört ideellt på fritiden angående tingsrättens bevarande, åklagare och häkte till Skellefteå.
Efter två månader har jag fått endast ett svar. Vad gör egentligen politikerna i dessa frågor. Det är mycket viktigt att varje enskild person i norra västerbotten som råkar ut för en i allt större brottslighet i vårt samhälle, får ett snabbt och rättssäkert handläggande. Idag finns åklagare stationerade i Umeå.
När beslutet fattades att behålla tingsrätterna i Skellefteå och Lycksele är det viktigt att tillsätta åklagare i Skellefteå.
När vi följer debatten idag är alla överens om vikten av polisens betydelse i deras arbete att bland annat säkerställa den enskildes rättssäkerhet och rättstrygghet. Polismyndigheten ska tillsammans med övriga myndigheter inom och utom rättsväsendet genom sina insatser bidra till målet för kriminalpolitiken – att minska brottsligheten och öka människors trygghet.
Nu när Skellefteå växer kraftigt medför det att trycket på polisen ökar ytterligare och att få åklagare placerad i Skellefteå skulle innebära snabbare och säkrare utredningar och mindre tidsspillan till följd och därigenom en ökad rättssäkerhet och rättstrygghet för varje enskilt ärende.
Idag åker åklagare mellan Umeå och Skellefteå 260 kilometer vilket innebär stor tidsspillan och är både farligt och miljömässigt dåligt. Och de gånger åklagarna ska företräda brottsoffer, sitter de ibland kvar i Umeå och syns på en skärm under tingsrättsförhandlingen vilket kan vara otryggt och förvirrande inte bara för äldre.
Med åklagare inom polisens väggar underlättar direktkontakt med informella samtal som ger enklare och djupare samtal kring olika juridiska och andra frågeställningar samt ökar kompetensen hos polisen. För polismyndigheterna finns det effektivitetsvinster att göra genom samverkan och samordning vid polisens kontakter med åklagare till exempel brottsutredningar, säkerhetsfrågor och transporter.
Under 2007 hade tingsrätten 412 brottmål och under 2020 var det 651 ärenden med brottmål. Antal ärenden är cirka 1500 per år.
Att starta ett häkte kostar pengar, att transportera häktade till och från Umeå kostar pengar och är miljömässigt dåligt. I vissa fall måste polisen avvara en patrull för att utföra transporten vilket är slöseri med polisens tid. Polisen blir också anlitad till andra transporter som inte ingår i deras egentliga arbete.
Roberto Andersson