Artighet och respekt är samhällets byggstenar

Skribenten tycker sig se en tydlig brist på artighet i vardagssituationer.

Skribenten tycker sig se en tydlig brist på artighet i vardagssituationer.

Foto: Adam Wrafter/TT

Insändare2023-10-11 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kära Skelleftebor.

I en tid där teknologiska framsteg och det snabba livstempot tycks ta över, är det lätt att glömma bort grundläggande värden som artighet och respekt. Dessa grundläggande mänskliga värderingar fungerar som samhällets byggstenar och spelar en avgörande roll för att skapa harmoni och förståelse mellan människor. 

Artighet är inte bara en formalitet, utan en spegling av respekt och empati mot våra medmänniskor. Den bygger broar mellan olika kulturer och samhällsklasser och skapar en atmosfär av välvilja och samarbete. Respekt, å andra sidan, går hand i hand med artighet och kräver en medveten ansträngning för att erkänna och uppskatta andra människors värde, oavsett deras bakgrund, åsikter eller beteende. 

Det är bekymrande att observera en tydlig brist på dessa värden i vardagssituationer. Vissa anser kanske att artighet och respekt är gammaldags och oviktiga, men verkligheten är den att dessa värden är tidlösa och har en signifikant påverkan på våra relationer och på samhället i stort. 

Det är viktigt att vi, som samhällets medlemmar, går i bräschen för att återinföra och upprätthålla dessa värden. Genom att uppfostra våra barn och ungdomar med dessa principer och genom att vara förebilder i våra dagliga liv kan vi bidra till att skapa en mer harmonisk och inkluderande värld. 

En atmosfär där artighet och respekt blomstrar odlas samarbete, tolerans och välmående. Genom att vara uppmärksamma på hur vi behandlar andra och genom att göra ansträngningar för att vara mer artiga och respektfulla kan vi skapa positiva förändringar och bidra till ett bättre samhälle och ett trivsamt Skellefteå alla vill bosätta sig i. 

Med vänliga och respektfulla hälsningar.