Årsrika i Skellefteå behöver ett seniortorg

Mycket har skrivits om avsaknaden av en gemensam plats att mötas på, delta i studiecirklar, ta en fika, delta i aktiviteter som anordnas såväl inom- som utomhus. En plats att lära känna nya vänner, umgås, bryta ensamheten och boosta välmåendet.


Seniortorget ligger mitt i centrala Umeå på Renmarkstorget. Insändarskribenten vill gärna se något liknande i Skellefteå.

Seniortorget ligger mitt i centrala Umeå på Renmarkstorget. Insändarskribenten vill gärna se något liknande i Skellefteå.

Foto: Torbjörn Jakobsson/Västerbottens Kuriren

Insändare2022-10-18 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessvärre saknas detta för äldre i Skellefteå, att åka till Umeå Seniortorg år inget alternativ, det är i vår stad behovet finns. I kommunens folkhälsopolitiska program betonas att sociala mötesplatser för seniorer ska finnas vilket ger möjlighet att delta i föreningsaktiviteter, en utmärkt tanke – kan den omsättas till verklighet? Finns tillräcklig motivation och intresse att ordna ett seniortorg bland våra förtroendevalda politiker och tjänstepersoner på kommunen?

Seniortorget måste vara tillgänglighetsanpassat och i närheten av kollektivtrafik, alla äldre har inte bil. Viktigt för dem som reser i egen bil är att det finns parkeringsplatser i närheten.

Finns någon lokal i det kommunala fastighetsbeståndet som motsvarar de behov som ett seniortorg ska erbjuda? Om inte, finns någon lokal att hyra så ett seniortorg kan bli verklighet för daglediga personer? Det är en angelägen fråga med tanke på alltfler blir äldre, lämnar arbetslivet och riskerar ofrivillig ensamhet vilket kan vara svårt prata om såväl med närstående som till exempel hemtjänstpersonal eller sjukvårdspersonal.

Människan är ett flockdjur och avgör själv vilket umgänge som känns bra, med ett seniortorg har äldre möjlighet att träffa likasinnande och umgås utifrån det egna behovet. Med andra ord kan man se ett seniortorg som en hälsofrämjande insats för alla äldre i kommunen.

Ge liv till åren!