Undersköterska i äldreomsorgen är Sveriges vanligaste arbete. Idag arbetar cirka 200 000 personer inom äldreomsorgen och behovet förväntas öka med 50 procent till 2040. Samtidigt är det svårt att rekrytera personal. I undersökningar anger flertalet unga att arbetsförhållandena inom äldreomsorgen inte är bra.
Socialstyrelsen har nyligen i en rapport redovisat hur det ser ut för personalen idag inom äldreomsorgen. Cirka hälften av de anställda inom äldreomsorgen arbetar heltid. Cirka 30 procent har tidsbegränsad anställning.
Det som mest sticker ut är de höga sjukskrivningstalen. Undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen är sjukskrivna 21 dagar per år, vilket är dubbelt så högt som genomsnittet på arbetsmarknaden. Enligt rapporten finns ett starkt samband mellan arbetsmiljö och sjukskrivning. Det finns en obalans mellan krav och resurser. Möjligheterna att påverka sin arbetssituation är liten.
Om personal som arbetar deltid skulle öka sin arbetstid med tre timmar i veckan skulle det motsvara mer än 8000 årsarbetare. Om sjukskrivningstalet skulle minska till genomsnittet för arbetsmarknaden skulle 6000 årsarbetare tillkomma.
För att detta ska bli möjligt betonar rapporten att arbetsmiljön måste bli bättre och personalens inflytande större. Andelen fasta anställningar behöver öka och likaså antalet med heltid.
Efter pandemin var slutsatsen att satsningar måste ske inom äldrevården. Den verbala satsningen var stor men inte mycket har hänt.
Det som är positivt i rapporten är att arbete i vård och omsorg ligger i topp när det gäller hur meningsfullt medarbetarna tycker att deras arbete är.
Slutsatsen är enkel: Äldreomsorgen behöver mer resurser så att bemanningen kan öka och arbetssituationen förbättras. Minskad helgtjänstgöring, slopandet av delade turer är viktigt. Möjligheter att påverka sitt arbete måste öka.
I slutändan gynnar det boende och vårdtagare inom äldreomsorgen. Omsorgen blir bättre och vardagen kan bli mer aktiv.