Arbetsförmedlingen mår bäst av statlig styrning

Ett av de sämre inslagen i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är punkten som handlar om att stora delar av Arbetsförmedlingen kommer att privatiseras.

Arbetsförmedlingen har haft det jobbigt med ständiga omorganisationer, anser skribenten.

Arbetsförmedlingen har haft det jobbigt med ständiga omorganisationer, anser skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-03-30 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför är det dåligt? Därför att Arbetsförmedlingens organisation inte har fått, som det heter, sätta sig sedan tidigare omorganisationer. Vi har haft diverse privata aktörer som utnyttjat det som kallades fas-3. Vissa aktörer kritiserades för att sätta människor i vuxendagis istället för i avlönade arbeten. En del aktörer gjorde inget alls, men fick ändå ersättning för sin verksamhet. Högste chefen fick gå.

Allt detta har naturligtvis gjort att arbetsförmedlare, dess stödpersoner samt de arbetssökande många gånger har farit illa. Ungefär 2016 kom förslaget om att lägga ned ett flertal kontor där särskilt Norrland drabbades. 2019, med reservation för något svajande tidsangivelser, så bromsades en del av förslagets värsta nedrustningar. Även om de kvarvarande lösningarna med det som benämns Statens Servicecenter ändå inte kan anses vara fullvärdiga ersättningar för den riktiga myndigheten Arbetsförmedlingen - en statlig institution med riktiga ekonomiska muskler att hjälpa människor in på arbetsmarknaden.

I februari 2021 gick Svenskt Näringsliv ut med budskapet om att det är fel att kommunerna ska få ett delansvar i Arbetsförmedlingen. Jag tycker inte det, men kommunerna måste i så fall får statliga bidrag till uppgiften. Men helst av allt önskar jag att Arbetsförmedlingen får vara i statlig regi och öppna upp sina kontor i hela landet, kontor med levande människor i. Tänk så fantastiskt.

Olov Wikström, Skellefteå