Medan sol-, vind- och batterikraft stjäl tidningsrubrikerna plöjer investerare inklusive stora oljebolag in hundratals miljoner US-dollar (USD) i morgondagens väteekonomi.
Indiens Adani Group har meddelat att de kommer att investera 50 miljarder USD i samarbete med den franska oljejätten TotalEnergies SE under de kommande fem åren för att utveckla väteprojekt. British Petroleum (BP) som nu vill bli känt som "Beyond Petroleum" – köpte 40,5 procent av 30 miljarder USD av Asian Renewable Energy Hub i Australiens Outback och har gått med på att vara projektets operatör. Så småningom kommer projektet att producera cirka 1,6 miljoner ton grönt väte per år som fordonsbränsle och industriråvara. Projektet har potential att bli "en av de största gröna vätgashubbarna i världen", skryter BP.
Under de närmaste månaderna planerar två Shell-dotterbolag att påbörja byggandet av Holland Hydrogen 1, som kommer att bli Europas största väteproduktionsanläggning 2025, som ska producera 60 000 kilo förnybart väte per dag; företaget säger: "Shells ambition är att hjälpa till att bygga en global väteekonomi genom att utveckla möjligheter inom produktion, lagring, transport och leverans av vätgas till slutkunder".
Privatkapital (Private equity)företaget TP Group ledde nyligen en finansieringsrunda på 300 miljoner dollar för Monolith, som har utvecklat en egen process för att utvinna väte från vatten. Privatkapital-kolossen BlackRock och Temasek Holdings, Singapores nationella förmögenhetsfond, har skapat Decarbonization Partners för att lägga pengar i projekt för förnybar energi, inklusive Monolith. Amazons Climate Pledge Fund utökade nyligen sin väteportfölj och lade till företag som Sunfire och Electric Hydrogen, som båda har utvecklat nya versioner av elektrolysörer, tekniken som kan producera väte med vatten och förnybar energi. Electric Hydrogen går ett steg längre och tillverkar inte bara elektrolysörer utan designar och bygger också hela anläggningar för att hysa dem och producera vätgas.
Electric Hydrogens andra stödjare i sin senaste finansieringsrunda på 198 miljoner USD inkluderar Honeywell, Silicon Valley Bank, Trinity Capital och Rio Tinto, världens tredje största gruvbolag efter intäkter. De senaste delvis på grund av Rysslands krig i Ukraina och vars resulterande sanktioner, har "förändrat paradigmet och gjort frågan om vätesekonomin mindre av en "tio år bort"-fråga, säger Amir Sharifi, Hy24, en fond på 1,7 miljarder USD som ägnas åt att finansiera vätgasprojekt”, till Wall Street Journal.
C-E Simonsbacka, Bureå