Läser i Norran att Skellefteå kommun ska införa fimpomater. Alltså speciella askkoppar där rökare kan fimpa sina cigaretter. Man ska till och med göra en kul grej av det, ha två fack så de kan rösta om olika saker.
”Med fimpomaterna vill vi hjälpa folk att göra rätt. Då blir det också mindre hantering för oss” skriver Rickard Lundmark, enhetschef för gator och parker i kommunen, i ett pressmeddelande. Bra initiativ, fimpar på gatorna är inte en rolig syn.
Men hundägaren i mig får bekräftelse på det jag redan förstått. Att i Skellefteå är hundägare ingenting värda. Bara till besvär. Inte vill kommunen hjälpa hundägaren att göra rätt genom att ha soptunnor för hundbajspåsar (och annat skräp). Nej, tvärtom. Man drar ned kraftigt på antalet soptunnor och menar att hundägaren får skylla sig själv för att den har skaffat hund. Hundägaren får själv bära hem sin bajspåse. Det tar ju så mycket resurser att tömma soptunnorna.
Jag har rest en del den senaste tiden. Rastat mina hundar på flera platser i Sverige och även flera länder i Europa. Och kan du tänka dig att på alla dessa platser känner jag mig mer välkommen som hundägare än i min egen hemstad. För på alla platser har det funnits både soptunnor för bajspåsar och en hållare där man gratis kunnat förse sig med ny bajspåse. Det underlättar ju enormt. Det gör att det blir betydligt mindre hundbajs på gatorna, men framförallt får man som hundägare uppleva att man inte är den lägst stående varelsen i hela samhället.
Men i Skellefteå, min egen hemstad, är rökare mer värda än hundägare. Hundägaren får skylla sig själv för att den skaffat hund. Men rökaren behöver inte alls skylla sig själv för att den börjat röka. Det går alldeles utmärkt att lägga resurser på att tömma askkopparna.
Susanne Lindberg, oönskad hundägare
Svar direkt
Fimpomaterna är koncentrerade till torget, Sara kulturhus och gågatan, där fimpar utgör den största delen av skräpet som slängs på gatan.
Eftersom fimpar inte är biologiskt nedbrytningsbara, själva cigarrettfiltret består av en plast som ska fånga upp skadliga ämnen från tobaken, hamnar de farliga ämnen i naturen i stället. Det vill vi förhindra.
Rickard Lundmark, enhetschef gator och parker.