Är ett medlemskap i Nato värt priset?

Skribenten är skeptisk till nyttan av ett Nato-medlemskap och framhåller det negativa effekterna på miljön.

Skribenten är skeptisk till nyttan av ett Nato-medlemskap och framhåller det negativa effekterna på miljön.

Foto: Tomas Bengtsson/TT

Insändare2022-10-26 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nato och USA har själva utnämnt sig till världspolis. De bevakar Ukraina och tillrättavisar Iran och dessutom har de koll på hur det går för Taiwan. De är tillräckligt stora och behöver verkligen inte mer makt. Det är bland annat därför jag har kämpat och kämpar fortfarande att Sverige inte ska gå med i Nato.

Nato är i första hand en militärallians men har aldrig skapat fred. Däremot har de varit med i en lång rad krig med många oskyldiga liv på sitt samvete. Jag känner mig inte det minsta trygg utan får obehagskänslor då främmande flygplan dundrar förbi för att öva i Europas sista vildmark. Däremot kommer några andra tankar. Klimatforskare är tämligen överens om att klimatet inte orkar mer utsläpp som stora Nato-övningar innebär. Då militärövningar brukar pågå dygnet runt är det omöjligt för de vilda djuren finna tystnad och ro där de kan sova.

Hur ser övningsfältet ut då ''kriget'' är slut? Kan kommande generationer få uppleva tystnad, mörker, och orörd natur? Är medlemskap i Nato så viktigt att det uppväger de stora nackdelar medlemskapet innebär? Svaret är givetvis nej. En bra miljö är trots allt viktigare än ett starkt försvar.

Höga militärer har sagt att något hot mot Sverige just nu inte finns. Då finns inte någon anledning att gå med i Nato just nu. Personligen var jag mycket mer orolig på 80-talet då marinen jagade främmande ubåtar utefter hela svenska kusten.

Ragnvald Nilsson, Bureå