Är det rimligt att kommunen höjer matkostnaden?

Skribenten undrar över kommande prishöjningar på mat på boenden i Skellefteå och får svar direkt. (arkivbild)
Skribenten undrar över kommande prishöjningar på mat på boenden i Skellefteå och får svar direkt. (arkivbild)

Som anställd och anhörig så har det kommit till min kännedom att Skellefteå kommun, avser att höja matkostnaden på boenden med hänvisning till yttre faktorer, så finns det en väldig viktig fråga som man bör ställa sig. Är det rimligt?

Insändare 3 februari 2024 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bland de mest svaga och utsatta människorna i samhället, är oftast äldre människor särskilt de som inga anhöriga har. Vem ska föra deras talan vidare, när vårdgivaren Skellefteå kommun väljer att höja kostnaden för maten? Maten vi äter är grundläggande för ett gott välbefinnande och en god hälsa.

Vill med denna insändare ifrågasätta hur ansvariga för denna förändring motiverar sitt beslut, eftersom kvaliteten på de måltider som serveras är oerhört varierande.  

Vid de tillfällen när en eller flera vill ta en extra portion för att bli mätta, så är det sällan eller aldrig den möjligheten finns.

Anhörig i vården

Svar direkt

Två år med oro i omvärlden och hög inflation har bland annat bidragit till höjda livsmedelspriser i Sverige med 20–30 procent. Enligt prognoserna så kommer kostnaderna för livsmedel fortsätta öka under 2024, något som blir märkbart för både privatpersoner och oss som kommun.

Det är måltidsavdelningen som ansvarar för att producera mat till vård och omsorg i Skellefteå kommun. För att kompensera för de ökade livsmedelskostnaderna under det två senaste åren behöver måltidsavdelningen höja sina priser till vård- och omsorgsavdelningen. Det i sin tur innebär höjda måltidspriser för de äldre som äter maten. 

Om måltidspriserna inte skulle höjas skulle det innebära en subvention. 

De nya priserna börjar gälla den 1 april 2024. 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa