Är beredskapen god även hos kommunerna?

Skribenten funderar över den senaste uppdateringen av Om krisen eller kriget kommer.

Skribenten funderar över den senaste uppdateringen av Om krisen eller kriget kommer.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2024-10-19 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

MSB kommer nu ut med en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Vid presentationen den 8 oktober 2024 lyfte man bland annat vad man förväntar av ”varje person boende i Sverige mellan 16 och 70 år” gällande civilförsvarsplikt, cybersäkerhet och psykologiskt försvar. Man skall klara sig själv i en vecka och ta hand om de som är nära och hjälpas åt om krisen kommer.

Men hur sker samarbetet mellan de personer i kommunen har fjärrvärme och/eller fibernät och de kommunala aktörer som hanterar fjärrvärme och fibernät i Västerbotten gällande reservkraftförsörjning? Har det gått ut någon information?

I en artikel ”Pite energi är förberedda vid kris” i Piteå-tidningen 19 mars 2022 så berättar man där om sin beredskap; ”Pite energi står väl rustade att leverera fjärrvärme vid en kris – men om kunden inte har reservkraft hemma kan det bli problem att värma upp villan. "Vissa hus kan hasjälvcirkulation, men det fungerar inte optimalt", säger Daniel Eriksson, fjärrvärmechef. 

Med ett medeleffektbehov på 40 W till reglercentralen och 10 W till cirkulationspumpen i villans fjärrvärmecentral så behövs cirka 50 W i enfas eleffekt att driva en fjärrvärmecentral i en villa med fjärrvärme d.v..s 8,4 kWh på en vecka. Har man idag en elbil (2 kWh/mil/) som kal leverera elkraft till huset (V2HI så motsvarar det ca 5 mils bilkörning.

I artikeln; ”Beredskapsveckan och Höganäs Energi är förberedd” så kan vi bland annat läsa; ”Höganäs Energi har fått fyra reservkraftverk och 3 bränsletankar från Post- och telestyrelsen (PTS) så att vi kan upprätthålla fiber och internet vid en allvarlig kris. Vi har sedan innan stationära reservkraftverk och tillsammans med dessa fyra reservkraftverk, kan vi hålla liv i stora delar av vårt fibernät under hundra timmar utan att behöva tanka de. De fyra reservkraftverken har vi på släpvagnar.”

Det som då behövs för de som är anslutna till Höganäs Energi fibernät är att man har uppbackning av fiberkonverter mm. (säg ca 10W) samt en enkel möjlighet att ansluta sin dator eller mobiltelefon (med t.ex. ”appen” SIGNAL) för att sedan kommunicera via fibernätet.

Om jag som villaägare i Skellefteå, Umeå eller Lycksele ordnar egen reservkraft för det som gäller fjärrvärme och/eller fibernät i mitt hus. Har då kommunerna i Västerbotten gjort sina förberedelser i det samarbete som MSB uppmanar till?

Martin Lundmark