Ambulanser – ”Ta efter Ingvar Kamprads visa ord”

Skribenten uppmanar politikerna att tanka om i frågan om ambulanssjukvården i Skellefteå.
Skribenten uppmanar politikerna att tanka om i frågan om ambulanssjukvården i Skellefteå.

I Norran den 30 december 2020 finns ett inlägg om ambulanser som inte räcker till. När ett samhälle utvecklas i rätt riktning sker det oftast med två steg fram och bara ett steg bakåt. Med bra beslut och mindre bra beslut.

Insändare 21 januari 2021 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har tidigare sett hur man lurades att dra ner på sjukvård och försvar samt tagit bort beredskapslager och andra samhällsviktiga funktioner. Själv är jag uppväxt i en tid då vi samhällsmedborgare skötte oss med ett minimum av samhällshjälp. Samma stöd som finns i dag fanns inte då och förväntades därför inte heller. I dag finns en mer omfattande samhällshjälp till oss medborgare och det är i många stycken bra. 

Men tyvärr har byråkratin tagit över som nästan uteslutande verkar gå efter statistik. Man tar summan av behovet som man sedan delar med en siffra som man kommer på, beroende på de pengar som politiker beslutat om. Som jag ser det är det svårt att avgöra exakta behovet av antalet ambulanser. Men man måste givetvis bestämma sig hur många det ska finnas. I kvalité är ambulanser oslagbara, men vad hjälper det när de inte räcker till. Rimligtvis måste väl behovet, från stund till annan, variera mellan typ en och tio ambulanser, eller? 

Vi måste vara beredda på avvikelser från den invanda trenden, katastrofer – små eller stora – kommer. När de väl kommer är det alltid oväntat. Mina tankar går tillbaka till 1950- och 1960-talet när våra taxibilar försågs med bårutrustning. Jag tänker också att vi kunde utbilda fler, kanske alla, i sjukvård och räddningsarbete – i samhällsansvar. Utan utbildning och erfarenhet står man sig ganska slät. Men med utbildning och erfarenhet är det helt tvärtemot. Kan bara hänvisa till de som vågat sig på internet, och de som står utanför.

Att hjälpa till är för mig en självklarhet. Lite till mans är vi nog många som gjort transporter till sjukhus, för mig har det inträffat många gånger. Med fyra barn och engagerad i företag så har det hänt många olyckor, de flesta är inte så allvarliga. Men vi vill komma till en vårdinrättning så snabbt som möjligt. Och varför inte få köra in via ambulansintaget, det är otroligt bra. Fick göra det i ett primärt fall.

I den positiva trend som norra Sverige synes gå mot och inte minst i Skellefteområdet måste vi tänka mer på utveckling istället för avveckling. Bedrövligt är det när politiker bara konstaterar att nu är pengarna slut. Tänk om i frågan om sjuktransporter. Vi ska inte ligga i underkant av det verkliga behovet.

Ta efter Ingvar Kamprads visa ord: Vad kan vi göra bättre i dag än i går?

Gösta Hellgren, Skellefteå

Ämnen du kan följa