Ambulanssjukvård utan resurser – hur tänker ni?

Jag var i behov av nattlig transport med ambulans mellan Skellefteå lassarett och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Det behövs fler ambulanser i Skellefteå, menar skribenten.

Det behövs fler ambulanser i Skellefteå, menar skribenten.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2021-02-16 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi var i Lövånger ringde SOS Alarm och sa att jag måste lastas om för att ambulansen jag åkte i behövdes i Skellefteå, för annars skulle det bli för få ambulanser kvar i Skellefteå. Allt detta på grund av att det bara finns en ambulans i Skellefteå medan den andra står i Robertsfors. Så ambulansen jag åkte i fick ta kontakt med den i Robertsfors och hitta en mötesplats där jag sedan mitt i natten kunde lastades om till en ny ambulans.

Detta blir omständligt för ambulanspersonalen och många onödiga mil i bilen, kostnadseffektivt kan det absolut inte vara. Den andra ambulansen behövs i Skellefteå och inte i Robertsfors. Om det är ett hjärtstopp eller en trafikolycka i Skellefteå så åker två ambulanser till den berörda platsen. Hur tänker Region Västerbotten om det skulle ske någon annan prio 1-körning bortom exempelvis Byske, ska ambulansen I Robertsfors köra dit? Tiden det tar att köra så långt kan vara förödande om det exempelvis skulle vara bråttom att rädda hjärnfunktionen hos någon eller ytterligare ett hjärtstopp.

Varför har vi sådana riktlinjer som att rädda hjärnfunktionen då vi inte har resurser att det ska gå fort? Det ska sparas pengar på en av de viktigaste resurser vi behöver inom sjukvården. Dessutom ska vi bli fler invånare med tanke på Northvolt. Jag hoppas ni politiker skäms, för det gör jag som invånare och anställd i Region Västerbotten.

Besviken på politiker

Svar direkt

Ambulansen i Västerbotten finns för en trygg och säker akutsjukvård i hela vårt län. Ibland behöver man lasta om patienter mellan ambulanser, givetvis ur ett patientsäkert perspektiv. Det här är något som alltid har förekommit och har inget att göra med förändringar i verksamheten. 

Att patienter lastas om görs för att säkerställa att det finns tillgängliga ambulanser som täcker hela vårt län och att en ambulans snabbt är på plats där den behövs, allt för att säkra en trygghet i att ambulansen kommer när man behöver den.

Anna-Lena Danielsson, regionråd (S), Region Västerbotten