Alla i omsorgen vet inte vad empati är - men de finns

Den som väljer att arbeta i ett omsorgsyrke måste tänka över sina egna avsikter. Att bara göra jobbet för lönen leder fel. Det anser denna insändarskribent som slår ett slag för empati.

Skribenten menar att empati behöver vara drivkraften inom omsorgens olika yrken.

Skribenten menar att empati behöver vara drivkraften inom omsorgens olika yrken.

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2024-07-30 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser med fasa, men inte förvåning, om den oroliga brukaren som blev inlåst på sitt rum av personalen.

Tycker dessa personer ur personalen att det är okej att själva bli inlåsta av sin partner i sovrummet när de är jobbiga? Eller själva bli instängda i fikarummet när de klagar för mycket på jobbet?

Nej, då är det jättejättejättesynd om dem. Då ska det polisanmälas och skrivas om det i social media. Många likes ska det vara. Och styrkehjärtan.

Däremot anser de sig ha all rätt i världen att behandla de svaga och förvirrade som att det handlar om fängelse och fångläger. Tror jag det är första gången de gjort så här på jobbet eller hemma? Nej. Det här är bara första gången de åkt dit.

De borde vara en regel att alla som använder hot, våld och tvång på jobbet får sin privatsituation undersökt. Att myndigheterna kollar upp att deras partner, barn, djur, föräldrar inte blir utsatta för samma sak.

Alla som jobbar inom vården eller annan omsorg vet nämligen inte vad empati och tålamod är. De är bara där för lönen. För att ha ett jobb. Punkt slut. Inte för att visa respekt mot de svagaste i vårt samhälle.

Tack för att ni finns, ni alla inom vård och omsorg som vet att det går att använda andra sätt att behandla oro och kaos inom en människa. Ni som behandlar de trasiga med respekt. Ni som ser människan bakom allt stök och bök. Ni alla underbara hjältar som verkligen har förtjänat era ängelvingar.

Åsa Strömbro