Alkohol skadligt även vid gårdsförsäljning

Skribenten menar att alkohol är skadligt oavsett i vilken form det säljs.

Skribenten menar att alkohol är skadligt oavsett i vilken form det säljs.

Foto: COSATS METAXAKIS

Insändare2023-04-04 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan om gårdsförsäljning av alkohol har stötts och blötts ett flertal gånger. Resultatet har varit något skiftande beroende på vem som varit uppdragsgivare. Radion hade för en vecka sedan en debatt mellan riksdagsmannen Johan Hultberg (M) och juristen Carl Wetter.

Hultberg började tala om fördelarna med arbetstillfällen på landsbygden och att det blev mera aktiviteter i byarna. Hultberg menade att det inte var något problem med alkoholmonopolet eftersom det var ett helt annat koncept. Han åsikt var också att om det visade sig vara en dålig ide kan man ju alltid backa.

Wetter konstaterade att om vi började lätta på alkoholmonopolet genom att tillåta gårdsförsäljning kan vi inte åberopa folkhälsoskäl för att behålla alkoholmonopolet.

Att backa är omöjligt eftersom då kan vi ha gett tillstånd till ett tiotal gårdsförsäljare från vingårdar i övriga Europa. Dessutom har WHO nu konstaterat att det inte finns något någon nedre gräns för att alkoholintag inte skall vara skadligt. Alkohol i alla former påverkar kroppen negativt.