Äldreomsorg: Vi borde skicka de ansvariga på utbildning

Hur skyddar vi de äldre? Nu när regeringen tillskjuter pengar för att förbättra för dem som bor på äldreboendena, borde vi skicka de ansvariga på utbildning.

Äldreboende.

Äldreboende.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-05-21 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessa ansvariga skickar patienter från lasarettet till äldreboendet utan att testa om patienterna är smittade, trots att det finns smittade på äldreboendet. 

Hemtjänstpersonal anses inte kunna hantera skyddsutrustning och när den ska användas. De måste först ringa till en sjuksköterska eller arbetsledare för att få klartecken att de kan använda skyddsutrustningen. Personalen som enligt arbetsledningen redan är utbildad och kunnig. Tror ni att en svetsare måste fråga sin förman om att använda sin svetsskärm?

Under fyra månader har inte arbetsledningen kunnat skaffa fram tillräckligt med skyddsutrustning som behövs. De ansvariga kan inte bara svara att de följer rekommenderade direktiv. Arbetsledningen får faktiskt tänka själva, hur man vill att det ska fungera och att personalen behöver känna sig trygga i sitt viktiga arbete.

Personal inom hemtjänst och inom sjukvården gör ett fantastiskt jobb som man måste beundra.

Jane

Svar direkt

Vi står inför ett läge i Skellefteå och Sverige med en allmän smittspridning av coronavirus. Utifrån det har jag stor förståelse för att det finns både oro och otrygghet hos både medborgare och medarbetare. 

Gällande frågan om patienter som går direkt från lasarettet till äldreboende trots att det finns smittade på boendet så kan det hända att så har skett i andra regioner eller kommuner, men inte i Skellefteå. Vi har startat en covid-enhet på Skellefteå korttidscenter som förberedelse för den typen av situation. Det gör det möjligt att på ett säkert sätt omhänderta konstaterat covidsmittade från sjukhuset.

I dagsläget används skyddsutrustning i hemtjänsten om hemtjänsttagaren uppvisar symptom som kan tyda på covid-19-infektion. Det finns kit med utrustning som medarbetarna kan använda direkt vid misstanke om sjukdom efter kontakt med sjuksköterska och läkare.

Vad gäller tillgång till skyddsutrustning så har vi nu ett bra läge i Skellefteå. Det finns tillräckligt med skyddsutrustning för att vi ska kunna jobba på ett säkert sätt, men det krävs ett ständigt arbete med att säkerställa leveranser. Vi använder skyddsutrustning utifrån de rekommendationer vi får från Folkhälsomyndigheten och vårdhygien på Region Västerbotten, vilket är vår bästa möjlighet att skydda både personal och brukare från smitta.

Jag håller verkligen med om att medarbetare gör ett fantastiskt jobb. Jag är både glad att vi har så kompetenta medarbetare och ödmjuk för det arbete de gör i en svår och ovan situation, det är verkligen fantastiskt och värt all beundran.

Ejja Häman Aktell, avdelningschef vård och omsorg, Skellefteå kommun