Äldreomsorg: "Kraven som ställs är outhärdliga"

#levalivetiskellefteå, det är hashtaggen vi anställda ska använda när vi lägger ut bilder på Instagram från diverse kommunala verksamheter.

Skribenten ropar på hjälp, personalen i äldreomsorgen går på knäna.

Skribenten ropar på hjälp, personalen i äldreomsorgen går på knäna.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-12-27 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ska visa det positiva med att vårdas i Skellefteå kommun, men det finns snart inget att visa. Till att börja med är vi minst en person för lite på förmiddagen – varje dag. Vi har för hög andel outbildad personal som inte har den mest basala kunskapen om medicin eller omvårdnadsarbete. 

Kraven som ställs är outhärdliga eftersom du går hem efter varje pass och känner att du inte kunnat göra allt du borde. Vi ska enligt order uppifrån bara göra det mest nödvändiga, samtidigt som det lovas anhöriga att vi kan/ska göra i princip allt. Vi får därför ibland trösta ledsna anhöriga som upplever att deras förälder/anhörig inte får det de lovats – eller bli utskällda av andra som känner samma sak. 

Fler och fler utbildade undersköterskor flyr äldreomsorgen i Skellefteå på grund av detta. Chefer blir gång på gång tillsagda om detta, men det enda vi får tillbaka är floskler om rätt person på rätt plats och annat trams. Ingen verkar våga lyfta det uppåt. Vi går på knäna och det är era anhöriga som drabbas. 

Vi behöver hjälp!

Ledsen och sliten

Svar direkt

Att människor ska kunna leva livet bäst möjligt i Skellefteå är vår ärliga målsättning, och något vi verkligen arbetar för. Du och dina kollegor gör varje dag stora och viktiga insatser för att nå dit. 

Med det sagt så delar vi din bild av att det finns stora utmaningar. Det är svårt att hitta nya medarbetare till våra verksamheter i den utsträckning vi behöver, i synnerhet personer med rätt utbildning. Trots det så är vår ambition att alltid ge så mycket värde som möjligt för de vi är till för.

Du skriver att det är svårt att känna sig tillräcklig och hitta balansen när ”i princip allt” lovas, samtidigt som tiden ibland inte räcker till. Jag förstår att det är svårt och att det är tufft att i vardagen göra de prioriteringarna. Det är en balansgång ni i verksamheten jobbar med varje dag. Vi har begränsade resurser och måste göra det mesta av det vi har – hela tiden med målet att leverera för den enskilda individen.

Ejja Häman Aktell, avdelningschef vård och omsorg, Skellefteå kommun