Äldreboendet – de boende behandlas som skokartonger

Vi har en förälder på ett äldreboende i kommunen och har av vår kontaktperson på avdelningen fått veta att det ska ske en större omorganisation inom kort. Personalen ska flyttas till andra avdelningar och nya ska väl förhoppningsvis komma att ersätta dem.

Skribenten är kritisk till hur deras släkting omhändertas på äldreboendet.

Skribenten är kritisk till hur deras släkting omhändertas på äldreboendet.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Insändare2021-09-30 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som bor på den avdelningen är nästan alla svårt dementa och flera har ganska många särskilda behov, men det tas tydligen ingen hänsyn till. VI anhöriga har inte alls hört av boendechefen och det ser vi som ett stort misstag. Vi har tidigare uttryckt att det känns som att de som vårdas där behandlas som att de vore skokartonger och detta är ytterligare ett bevis enligt oss. Vi har sett att under sommaren har det varit en stor vikarieström på avdelningen och nu blir det ytterligare en sådan period eftersom de flyttar runt personalen i huset, kanske även till andra boenden – vad vet vi?

I helgen var vi på besök när vår anhörige fyllde år och döm om vår förvåning, där satt hen med smutsigt hår och ingen av personalen på plats hade den minsta aning om att det var hens födelsedag. Det borde väl uppmärksammats på något sätt och visst borde man också förstått att hen ska vara ren när det är födelsedag. Men vi vill inte klaga på personalen som var på plats, de var en man kort. 

De som bor där ska få den vård vi betalar för, men nu börjar vi fundera: Hur ska två, ja två personer, kunna ha vård och omsorg för tolv till fjorton vårdtagare? Hur fort de än springer och vad de än gör så är de ändå bara två personer som ska servera (och mata de flesta), samtidigt som de behöva serva på annat sätt. När vi kom dit efter semestern var kameror uppsatta i hens sovrum. Är det som vi misstänker att personalen ska minskas och det endast ska vara övervakning vid en skärm?

Vi anser att kommunen omgående ska tänka om. När det är för lite personal på avdelningen får väl boendechefer samt kommunanställda för vård och omsorg i övrigt hoppa in. Vi skulle vilja veta vad planen är för att försöka behålla personalen på boenden och sedan kunna rekrytera nya till avdelningarna när dessa är sjuka, utbrända eller bara helt enkelt ger upp för att de behandlas illa av arbetsgivaren.

Vi kräver att vi får fullständig information angående omorganisationen. Vi vill även veta syftet med kameran i sovrummet och hur arbetet ska fortskrida på boendet. Dessutom kräver vi ett möte där vi anhöriga kan ge våra åsikter. Detta möte bör vara inom mycket snar framtid.

Carola Jonsson, Skellefteå

Svar direkt

Jag beklagar hur ni har upplevt situationen, men jag kan inte ge svar om enskilda fall i ett insändarsvar. Det är alltid olyckligt när anhöriga eller boende inte känner trygghet och vi vill gärna ha en dialog med er för att hitta en gemensam väg framåt. Därför ber jag er kontakta boendechefen för att boka ett möte.

Petra Liuski, vikarierande verksamhetschef, vård och omsorg, Skellefteå kommun