Administrationen äter upp vårdresurserna

Administrationen prioriteras före vården, anser skribenten.

Administrationen prioriteras före vården, anser skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-11-11 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnokliniken på Skellefteå lasarett har en vattenskada som i sin tur leder till färre vårdplatser, men få vårdplatser har vi haft under lång tid. Personalen befarar nu också en försämrad patientsäkerhet. Därför ska patienter nu slussas vidare till andra lasarett. Redan i början av juli 2020 fanns inga marginaler och regionledningen klubbade då igenom en utbyggnad av Skellefteå lasarett, men nu verkar allt detta ha stannat av och byggjobbarna packar ihop sina verktyg efter renoveringarna. 

Alla vet att Skellefteå växer så det knakar samtidigt som vi fogliga ortsbor, under överskådlig tid, tydligen får finna oss i att tvingas åka mellan 13 och 15 mil för specialistvård. Region Västerbotten verkar istället helt fokusera på utbyggnad av administrationen. I tidningen Vårdfokus läser vi följande: sedan 2010 har administrativ personal i sveriges regioner ökat med 36 procent samtidigt som sjuksköterskorna har minskat i antal mellan år 2014 och 2017.

Men det är klart, det går åt många it-tekniker till att konstruera avancerade program som inte "pratar" med varandra. Eller att programmera telefonväxlar på hälsocentraler med olika nivåer, 1-8 plus ytterligare knappval, innan man kommer fram till rätt person/funktion bara för få veta att tiderna är slut för dagen. Smart tanke som avskräcker våra erfarna seniorer att ringa på hjälp. 

Något sunt förnuft eller förmåga att organisera sina resurser råder absolut inte bland våra beslutsfattare inom vård och omsorg i Västerbotten. Och under tiden springer vårdpersonalen allt snabbare i sin goda och ärliga ambition att vilja hjälpa oss på bästa sätt.

Silent Table