A-traktorer är också en miljöfara

A-traktorer och stadsmiljö är ingen bra kombination, menar skribenten.

A-traktorer och stadsmiljö är ingen bra kombination, menar skribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-11-11 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mycket lovvärt att man äntligen tar ansvar för att öka ungdomarnas säkerhet i trafiken med hjälp av nytt regelverk. Men jag tänker på ytterligare en aspekt som ingen verkar fundera över; nämligen miljöaspekten. Ack detta förhatliga ord.

Häromdagen väntade jag på min buss i centrala Skellefteå (korsningen Stationsgatan-Kanalgatan), då trafikljuset slog till rött för bilar och tre A-traktorer stannade framför oss med motorerna påslagna. När ljuset slog om till grönt, rivstartade de och åkte iväg, lämnande efter sig en ordentligt svart rök av bensin/dieselångor samt på asfalten rejäla pölar av desamma. Vi som stod vid busshållplatsen kunde inte undgå att andas in luften.

Jag undrar, är det helt okej att förpesta luften i en stadsmiljö så att folk mår rent illa av alla avgaser? De bilarna (enligt mig är de inga traktorer, utan gamla avställda hemmatrimmade rishögar) skulle aldrig gå igenom en bilbesiktning. Hur kommer det sig att det är helt i sin ordning att godkänna dem när de registreras som A-traktorer?